In het najaar vinden veel uiteenlopende culinaire festivals plaats waar niet alleen gegeten kan worden, maar ook workshops en muzikale randprogramma's worden aangeboden. 

Hieronder worden een zestal van dit soort evenementen, die dwars door het land in de maand september plaatsvinden, uitgelicht.

RotterdamseKost - 15, 16, 17, 18 september - Museumpark Rotterdam

Tijdens RotterdamseKost richten meer dan twaalf Rotterdamse restaurants een tijdelijke eetgelegenheid in op het terrein van het Museumpark. Waaronder de keuken van Hotel New York en Het Wereldmuseum.

Daarnaast is het mogelijk om op vrijdag, zaterdag en zondag theatervoorstellingen bij te wonen. Onder de naam RotterdamseKost Theater zijn er producties te zien van onder meer Alfabet Soep, Story Arcs en Onderwater Producties.

Ook is het mogelijk om in de zogeheten Bioscoopcontainert films te zien en worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Meer informatie |  Koop kaarten

Rrrollend Food Truck Festival - september en oktober -  Groningen, Den Haag, Oisterwijk, Rotterdam

Rrrollend Food Truck Festival is, zoals de naam verklapt, een evenement dat zich richt op rijdende eetwagens. Het idee van de food truck is in Amerika ontstaan. Al in de tweede helft van de negentiende eeuw reden daar wagens rond die lunchmaaltijden bereidden en verkochten.

Het Rrrollend Food Truck Festival vindt in de maanden september en oktober in Groningen, Den Haag, Oisterwijk en Rotterdam plaats. Iedere stad biedt een ander aanbod aan foodtrucks. In totaal werken 110 restaurants, eetcafés en cateraars mee. Toegang is gratis, eten en drinken niet.

Meer informatie

PuurFair - 18 september - Westergasfabriek

Het PuurFair Festival zet zich in voor duurzaamheid, niet alleen op het gebied van eten. Het evenement biedt ook workshops en lezingen aan. Bijvoorbeeld over afval en de staat van de zee. De organisatie heeft het gebied op het Westergasterrein verdeeld in verschillende themagebieden. Te weten: wonen, energie, voeding, lifestyle, crowdfunding, mobiliteit en vrijetijd. 

Daarnaast wordt er in meerdere kramen sterk uiteenlopend voedsel verkocht. Van ecologisch verantwoord diereneten tot aan veganistische bonbons.

Meer informatieKoop kaarten

Toost Foodtruck Festival - 23. 24 september - Naaldwijk

Het Toost Foodtruck Festival werd dit jaar eerder in Rijswijk, Reuwijk, Den Haag, Hoofddorp, Pijnacker, Lansingerland en Maassluis georganiseerd. Op 23 en 24 vindt het eetevenement plaats in Naaldwijk.

De organisatie biedt in iedere plaats acht verschillende eetkramen aan. Waaronder een oesterbar uit Scheveningen, aanbieders van biologische friet en crêpes. Maar er zijn ook wisselende foodtrucs te zien.

Daarnaast wordt er live muziek gespeeld op een podium ‘met jaren dertig uitstraling’ en zijn er activiteiten voor kinderen.

Meer informatie

Slowfood Smaakfestijn Arnhem - 25 september - Coehoornpark

Het Slowfood Smaakfestijn is bedacht om kleinschalige landbouw, biodiversiteit en duurzame voedselproductie in Nederland en ook over de grenzen te ondersteunen.

In het Arnhemse Coehoornpark worden daarom ook overwegend lokale producten, baksels en gerechten voorgeschoteld. Van honderdzestig soorten knoflook tot en met hoogstamfruit en verse pizza’s.

Ook kunnen bezoekers oude kookboeken en oud kookgerei inruilen en wordt een cursus broodbakken aangeboden.

Meer informatie

Tilburg Culinair - 22 tot en met 25 september - Willemsplein

Volgens de organisatie van Tilburg Culinair zullen de beste restaurants uit Tilburg en omgeving vier dagen lang eten toebereiden op het Willemsplein. Dertien eetlokalen doen mee en hebben hun menu’s reeds op de pagina van het festival gepubliceerd.

Wie van tevoren dus al een keuze maakt zou in wezen meer tijd overhouden om het randprogramma van Tilburg Culinair bij te wonen. Daar vindt de bezoeker muziek van lokale artiesten en dj’s.

Meer informatie