Coronakrapte in de portemonnee of niet, overal valt er (bijna) gratis wat te beleven. Hierbij een selectie van de bijzonderste herfsttips in Amsterdam. Amsterdammer van het Jaar Merel Huizinga en Ramon de Lima, de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam, geven hun beste tips voor gratis uitstapjes.

 • Klassiek zijn de tochtjes met de pontjes over het IJ vanaf station Amsterdam Centraal. En in het bijzonder de langste tocht naar de NDSM-werf met bij het begin- en eindpunt een mogelijkheid om koffie te drinken. Je krijgt frisse lucht, je kunt genieten van de rust van het varen en je hebt ruim zicht op de waterwegen.

 • Vlak bij het hoofdstation kun je het schuin oplopende dakterras van het NEMO Science Museum beklimmen. Daar heb je een van de mooiste uitzichten over de stad: van het Oosterdok, langs de Westertoren tot en met de nieuwste spiegelende kantoorpanden aan de Zuidas.

 • Wat meer richting het centrum vind je de Schatkamer van het Stadsarchief. In de ontzagwekkende kluis van de daar voorheen gevestigde Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), worden de verhalen van de stad verteld. In beeld en tekst en met originele stukken word je meegenomen in de geschiedenis van slavenhandel en Jodenvervolging tot de provo's, hippies en meer. Schatkamer is door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot één van de tien beste gratis tentoonstellingen in Europa.
  Het stadsarchief in Amsterdam. (Foto: Hollandse Hoogte)

Tennis kijken of vioolspel beluisteren

 • Een paar honderd meter verderop ligt Tennisclub Kattenlaan. Vanaf de bankjes buiten het hek, maar langs het centercourt kun je naar wedstrijden kijken. Hoewel niet altijd een topniveau gegarandeerd kan worden, is het is leuk om eens een kijkje te nemen. Koffie en broodjes zijn overal in de omgeving verkrijgbaar.

 • Vermaard zijn de Gratis Lunchconcerten in het Concertgebouw op woensdagen. Mezzosopraan Huizinga, die met haar stichting Philomena klassieke muziek voor iedereen toegankelijk wil maken, zegt daarover: "Het is wereldtopniveau en er is een gezellige, open sfeer. Alsof je door een stad loopt, je iemand ergens viool hoort spelen en blijft staan om te luisteren. Een cadeautje."

 • Huizinga en De Lima zijn groot liefhebber van de overal in de stad zichtbare architectuur van de Amsterdamse School. Onomstreden hoogtepunt op dat gebied is de Jeruzalemkerk in De Baarsjes. Binnen word je volgens Huizinga "overrompeld door de kracht van de bouwstijl en de prachtige glas-in-loodramen". Tijdens de lockdown is de kerk op werkdagen van 15.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

 • De Lima begint zijn wekelijkse buurtwandeling doorgaans in de Spaarndammerbuurt bij Museum Het Schip, dat aan de Amsterdamse School gewijd is. "Een van krachtigste gebouwen binnen de stroming", zegt hij. "En van daaruit loop je zo de straatjes in en zie je de prachtige kleurschakeringen en ornamenten overal om je heen." Met de Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART of een Stadspas kun je Museum Het Schip gratis bezoeken. Lezers van NU.nl kunnen aanspraak maken op een gratis kop koffie.

  Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt. (Foto: Gijs de Swarte)

  Flamingo's en straalmotoren

 • Het Artisplein is ook een wondermooie en vrijwel verborgen plek. Een onopvallende opening in het hek rond de dierentuin aan de Plantage Middenlaan leidt je naar een open terrein met tafeltjes en stoeltjes. Daar heb je zicht op een gigantische volière met vogels uit de Nederlandse polder en een vijver waarin een grote kolonie flamingo's huist. Idyllisch en romantisch, zegt Huizinga. "De vogels en andere Artis-dieren verzorgen een waar concert en toch is het een plek van heerlijke rust."

 • En voor wie het liever wat industriëler wil: vanaf de Spottersplaats Buitenveldertbaan kun je de vliegtuigen vlakbij zien landen en opstijgen. En 's avonds kun je daar de helverlichte luchthaven verderop in een soort ufo zien veranderen. Bankjes, verrekijkers, koffie, fastfood en geluiden van gierende straalmotoren zijn ruimschoots beschikbaar. Het is een belevenis, mede vanwege de indrukwekkende landingstechnieken en dan in het bijzonder als het stormt.