Het aantal millennials met mentale klachten is relatief groot, blijkt uit onderzoek. Hoe komt het dat zij meer stress en ontevredenheid ervaren dan andere generaties?

"Als ik nu de hele dag alleen maar ga zitten Nexflixen, merkt niemand daar iets van." Dat is tegenwoordig vaak de eerste gedachte die Willemijn de Koning (30) heeft als ze wakker wordt. Ze woont alleen en heeft nu weinig werk.

"Ik vind de quarantaine best wel zwaar", geeft ze toe. Tegenslagen lijken harder aan te komen. "Normaal gesproken raak ik mijn frustratie kwijt door te boksen of naar de kroeg te gaan met een vriendin. Dat kan nu niet."

“Gevoelens van ontevredenheid en lusteloosheid komen nu meer voor bij mensen zonder kinderen.”
Gijs Coppens, GZ-psycholoog

De Koning is niet de enige in haar leeftijdsgroep die het mentaal zwaar heeft. Dat blijkt uit recent onderzoek van zorgplatform OpenUp. Sterker nog: uit de resultaten komt naar voren dat jongeren en jonge volwassenen van alle generaties nu de meeste mentale problemen ervaren. Zo geeft maar liefst 70 procent van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar aan momenteel last te hebben van stress en ontevredenheid.

Met kinderen minder tijd om te piekeren

Het onderzoek laat eveneens zien dat veel millennials financieel geen stabiele basis hebben. Dat kan een aanleiding zijn voor de negatieve gevoelens, zoals ontevredenheid. Een andere aanleiding zou kunnen zijn dat millennials vaak nog geen kinderen hebben.

"Uit ons onderzoek is gebleken dat gevoelens van ontevredenheid en lusteloosheid nu meer voorkomen bij mensen zonder kinderen", zegt GZ-psycholoog en onderzoeker bij OpenUp Gijs Coppens. En dat is volgens de psycholoog goed te verklaren.

"Mensen met gezinnen hebben meer structuur", zegt hij. "Kleine kinderen hebben immers ritme nodig. Bovendien houden ze je voortdurend bezig. Hierdoor heb je minder tijd om te piekeren."

Dat komt volgens hem doordat ouders meer gewend zijn aan het omgaan met stress dan mensen zonder kinderen. Coppens: "Daar ondervinden ouders met kleine kinderen nu voordeel van."

Dat merkt ook De Koning. "Ik heb veel vriendinnen met kleine kinderen", zegt ze. "Die lijken er minder last van te hebben dan ik."

Dan maar een cursus en podcast maken

Dat De Koning nu even weinig werk heeft, helpt ook niet aan mee. Ze werkt als communicatiespecialist en heeft nu slechts een paar kleine klussen. Om zichzelf toch nuttig te maken volgt ze allerlei cursussen en is ze bezig met een podcast.

Toch geeft dit haar niet dezelfde voldoening als werk. "Daar krijg je toch vaak feedback van je baas of collega's", legt ze uit. "Nu is er niemand die me een schouderklopje geeft als ik een cursus heb afgerond."

“Millennials leggen de lat hoog voor zichzelf en halen veel van hun eigenwaarde uit hun werk.”
Gijs Coppens, GZ-psycholoog

Dit is écht een prestatiegeneratie, zegt Coppens. "Millennials leggen de lat hoog voor zichzelf en halen veel van hun eigenwaarde uit hun werk."

Maar nu is de kans groot dat je werk is weggevallen of dat je taken ineens onduidelijk zijn. Coppens raadt aan om je geluk daar niet van af te laten hangen. Verzin activiteiten die waardevol zijn voor jou, zegt hij. "Wellicht is er een project dat je altijd al wilde opzetten, maar waar je nooit tijd voor had. Dan is nu hét moment om dat te doen."