Op het wereldkampioenschap Snert- en Stamppotkoken in Groningen krijgen deelnemers drie uur de tijd om de vakjury de lekkerste kom erwtensoep of stamppot voor te schotelen. Voor buitenstaanders klinkt de wedstrijd misschien als een grapje, maar voor de deelnemers is het een serieuze zaak.

De 34 deelnemers van het 26e WK Snert- en Stamppotkoken komen uit alle windrichtingen en soms ook van over de grens. Zo sleepten in 2017 twee Senegalese deelnemers de prijs in de wacht. De Portugese Aléxia Silva hoopt dit jaar de jury voor zich te winnen met haar piri piri-snert.

Bezoekers die niet meedoen als kok, kunnen zich vermaken met een quiz over vergeten groenten of dansen op de live muziek van feestband Safari Joe. 's Middags opent de bar en wordt alle gekookte soep uitgedeeld om te proeven.

Een van de koks die vrijdag een gooi naar de wereldtitel doet, is viervoudig wereldkampioen Michel Rekers (42) uit Alkmaar. "Ik doe mee omdat het altijd een heel gezellige dag is. Koks en amateurs koken er door elkaar heen en van tevoren weet je nooit wie er gaat winnen."

Rekers bedenkt zijn recepten zelf en scoort bij de jury altijd hoog op originaliteit. "Ik maakte al eens een stamppot goreng en een stamppot carbonara. En ik voeg een kalfstong aan mijn snert toe. Dat smelt helemaal weg en geeft een diepe smaak."

Een chique opgemaakt bord stamppot. (Foto: WK Snert- en Stamppotkoken)

Van Heel Holland Bakt naar het WK Snertkoken

Ook amateurkok Johan van der Beek (48) doet mee. De kaasboer uit Winsum verwierf het afgelopen jaar enige bekendheid door zijn deelname aan Heel Holland Bakt. "Daar stond ik in een open tent te bakken tijdens die hete zomerdagen van 40 graden", vertelt hij aan de telefoon vanuit zijn kaaswinkel. "Bij het WK Snertkoken zijn geen camera's en mag je al je eigen ingrediënten en spullen meenemen. Je hebt genoeg tijd voor een praatje met andere koks of verslaggevers."

“Uiteindelijk moeten er vier kratten met ingrediënten en kookgerei mee”
Michel Rekers, deelnemer WK Snert- en Stamppotkoken

In de week voor de wedstrijd zijn de deelnemers al druk met de voorbereidingen. De soep en stamppotten moeten ter plekke bereid worden, maar de bouillon en het vlees mag je al wel van tevoren klaarmaken. Van der Beek kookte al 60 liter snert en liet zijn klanten in de winkel ervan proeven. Rekers maakt zijn eigen rookworst en speurt daarnaast de juiste ingrediënten bij elkaar. "Uiteindelijk moeten er vier kratten met producten en kookspullen mee naar Groningen."

Publiek mag alle soepen komen proeven

Als vrijdag alle 34 pannen soep en stamppot klaar zijn, mag de jury en het publiek komen proeven. Voor publiek is het evenement vrij toegankelijk. De tribune zit altijd vol met bekenden van de deelnemers en geïnteresseerden. Rekers: "Mijn vader gaat altijd mee, die vind het prachtig. Hij is zelf kok geweest en zit altijd op de tribune als ik meedoe aan het WK."

Van der Beek eindigde in 2018 met zijn soep op de derde plaats. "Het is bijzonder om als amateur op het podium te staan, tussen al die professionele koks", zegt hij. Rekers, die de wedstrijd al vier keer won, aast niet op een podiumplek. "Ik ga gewoon voor de gezelligheid."