Op zondag 17 november varen Sinterklaas en zijn pieten het land weer binnen. Na een vaartocht over de Oudegracht, meert de goedheiligman aan bij de Weerdsluis. Vanaf daar begint de optocht door de binnenstad. NU.nl maakt een overzicht van alles dat je moet weten.

Sinterklaas en zijn pieten vertrekken om 12.00 uur vanaf het Ledig Erf en varen over de Oudegracht richting het noorden van de binnenstad. Ondertussen doen danspieten een spannende act met vlammende kegels. Om 13.00 uur meert de goedheiligman aan bij de Weerdsluis. Hier wordt hij welkom geheten door de burgemeester.

Om 14.00 uur bestijgt Sinterklaas zijn paard Amerigo en vertrekt met de pieten via de Sint Jacobsstraat, Lange Viestraat, De Neude, Schoutenstraat, Oudkerkhof en Domstraat naar het Domplein. Onderweg halen de circuspieten allerlei stunts uit en delen ze strooigoed uit.

Om 14.45 uur arriveert de Sint op het Domplein, waar hij zoveel mogelijk kinderen een hand geeft en naar bijzondere optredens kijkt. Om 15.30 uur neemt hij afscheid vanaf het balkon van het Academiegebouw.

Verkeer op meerdere plekken gestremd

Delen van het centrum zijn op zondag 17 november beperkt bereikbaar per bus. De busroute door de Sint Jacobsstraat is gestremd vanwege de grote drukte bij de Monicabrug. Ook is de busbaan vanaf TivoliVredenburg tot de Stadsschouwburg voor al het verkeer afgesloten tot ongeveer 15.00 uur. Het Domplein en het Ledig Erf zijn afgesloten voor verkeer en het busverkeer door de Wittevrouwenstraat en Voorstraat is gestremd.

De organisatie verwacht veel bezoekers en adviseert ouders die met kleine kinderen langs de volle kades zitten of lopen om goed op te letten op dringen van achteren. Het is mogelijk om met een sloepje op het water te kijken naar de sinterklaasvloot, maar geef de boten wel genoeg ruimte.

Het wordt een grijze dag met motregen. Het wordt maximaal 6 graden en de kans op regen is 50 procent.

Intocht van Sinterklaas van 17 november in het kort

  • 12.00 uur: Sinterklaas vaart langs het Ledig Erf
  • 13.00 uur: Sinterklaas meert aan bij de Weerdsluis
  • 14.00 uur: Sinterklaas bestijgt zijn paard en begint aan de optocht
  • 14.45 uur: afsluiting op het Domplein
  • Let op beperkingen in het busverkeer