Een potje poolen is een eenvoudig en goedkoop uitje waar iedereen aan kan meedoen. Maar hoe moet het nu eigenlijk en hoe blijf je je vrienden de baas aan de pooltafel?

"Pool is heel laagdrempelig. Je hoeft alleen maar een keu te kunnen vasthouden en je kan meedoen", zegt Willem La Riviere, directeur van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). La Riviere bereikte in het verleden meerdere malen de Eredivisie als poolbiljarter.

Inmiddels speelt hij alleen nog recreatief. "Mensen zijn steeds meer op zoek naar een combinatie tussen ontspanning en iets actiefs doen", zegt La Riviere. "Pool leent zich daar uitstekend voor. Het is een sociaal spel, waarbij je tussen de beurten door even met elkaar kunt praten, maar er zit ook een competitieve kant aan."

Er zijn verschillende soorten biljartspellen, waaronder biljart, pool en snooker. Pool wordt het meeste gespeeld omdat pooltafels van het meest handzame formaat zijn; waar snookertafels minstens drieënhalve meter lang zijn, is een pooltafel minstens een meter korter. De KNBB heeft zo'n 32.000 leden, verdeeld over 1.500 verenigingen. Hoeveel poolcafés Nederland telt is niet bekend.

Tijdens het poolen kun je een praatje maken, maar ben je toch actief bezig. (Foto: Getty Images)

De spelregels

Er bestaan verschillende varianten van pool, waarvan 8-ball het vaakst wordt gespeeld door recreanten. In de beginopstelling ligt de witte bal op de stip en de gekleurde ballen, met middenin de zwarte 8-ball, in een driehoek. De gekleurde ballen moeten met de witte bal worden weggespeeld. De zwarte bal blijft tot het einde van het spel op de pooltafel.

Er zijn effen gekleurde en gestreepte ballen. De spelers mogen alleen de effen óf alleen de gestreepte ballen wegspelen. Voor elke beurt geef je aan welke bal je in welke pocket wil tikken. De beurt is voorbij als je mist, of wanneer de bal in een ander gat belandt.

Wanneer alle gekleurde ballen zijn weggespeeld, moet de zwarte bal in een aangewezen pocket weggespeeld worden. De persoon die dit als eerste lukt, wint het spel.

Zo stoot je soepel de ballen weg

Laurens Steernberg werkt in het Groningse poolcafé Streetlife, waar een grote diversiteit aan mensen komt spelen. "Kinderen, ouderen, stelletjes, tinderdates, vrijgezellenfeesten", licht hij toe. Laurens raadt aan om de keu zo horizontaal mogelijk te houden. Op deze manier kun je de witte bal recht in het midden raken. "Je moet de keu denkbeeldig door het midden van de bal heen duwen", zegt hij. "Op die manier schiet de bal recht naar voren en hoeft hij alleen nog maar de andere bal naar de pocket te duwen."

Daarbij is het belangrijk dat de hand die de keu ondersteunt (de bridge) zo stabiel mogelijk op de pooltafel ligt, zegt La Riviere. Het maakt daarbij niet uit of je met je wijsvinger en duim een poortje maakt waar de keu doorheen glijdt, of dat je de keu alleen op je duim laat rusten. "Elke afwijking zorgt ervoor dat je de bal iets anders raakt, en dan kun je missen", zegt La Riviere.

Krijt daarnaast regelmatig het topje van je keu. "Dat krijtje is niet bedoeld om je neus blauw te maken, maar om de pomerans (het topje van de keu, red.) te krijten. Dan krijg je meer grip op de bal, zodat de keu niet afketst."

Volgens de medewerker van het poolcafé zijn de juiste techniek en de juiste spelregels minder van belang voor vriendengroepen die alleen voor de lol achter de pooltafel staan. "Die hebben ook een leuke avond als ze er niets van bakken. Het is gezellig, je drinkt een biertje en bent samen wat aan het doen", zegt hij.

De tips in het kort:

  • Raak de witte bal zoveel mogelijk in het midden
  • Houd de arm waarmee je de keu vasthoudt in een hoek van 90 graden
  • Houd de hand die de keu ondersteunt zo stabiel mogelijk op de tafel
  • Met krijt op de top van de keu heb je meer grip