Augustus loopt ten einde en dat betekent een paarse lappendeken over delen van Nederland. De heide staat nu in bloei, en hier kun je de bloemen bewonderen.

Het droge voorjaar was spannend, zegt boswachter Laurens Jansen die toezicht houdt op de Veluwe. Die zorgen waren gelukkig onterecht: de bloeiende heide ziet er nu fantastisch uit.

"De heidestruik is taai. Door de droogte zijn er stukken vergrast, maar de jonge struiken zijn vitaal en zorgen ook voor een onwijze bloei. Door de buien van afgelopen weken ziet het er fantastisch uit."

De heide is een mozaïek van paarse bloei, grasland, jeneverstruiken, zandplekken en dopheide. De wandelaar kan naast die paarse lappendeken ook veldleeuweriken, zandhagedissen, adders en aan de bosrand nachtzwaluwen tegenkomen.

De paarse heide trekt altijd veel publiek, en dat is in de huidige coronatijd niet anders. "De Posbank trok afgelopen weekend veel bezoekers, dus ik zou zeggen: kom ook eens naar de Veluwe. Hier is plek zat om op 1,5 meter te wandelen." Wanneer je naast het net vist? "Dat is bijna. Ga er nu op uit, want de heide verliest z'n kleur snel."

Drone filmt volop bloeiende heide op de Veluwe
53
Drone filmt volop bloeiende heide op de Veluwe

Ook door de paarse heide wandelen? Op de volgende plekken ligt de heide er nu op haar mooist bij.

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug herbergt een van de grootste aaneengesloten gebieden met droge heide in West-Europa. De heuvelrug ligt hoog en de bodem bestaat voornamelijk uit zand. Daardoor groeit er struikheide, dat goed bestand is tegen droogte. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden of met de boswachter mee op excursie.

Nationaal Park Dwingelderveld

Op het Dwingelderveld vind je dopheide en struikheide, die elk een andere paarse tint hebben. Daardoor verandert de heide van kleur terwijl je wandelt. Het Dwingelderveld heeft het grootste overgebleven aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa. Kenmerkend voor het Dwingelderveld zijn de kraanvogels, ringslangen, adders en hagedissen die er leven.

Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een natuurgebied van 2.500 hectare groot op de grens van Friesland en Drenthe. Het is een van de best bewaard gebleven hoogveengebieden. Veel van dit soort grond werd afgegraven voor turfwinning. Wandelroutes door dit gebied voeren door bos, langs heide en over stuifzand. Midden in de natuur staat een 18 meter hoge uitkijktoren in de vorm van het getal 7, van waaraf je uitzicht hebt over de paars bloeiende heide.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

In Nationaal Park De Hoge Veluwe kom je verschillende soorten heide tegen, van glooiende paarse tapijten van heidevelden tot vennetjes met gras en mossen. Hier groeien dopheide, struikheide en de zeldzamere soorten kraaiheide en lavendelheide. Het nationaal park rekent een entreeprijs van 9,95 euro voor volwassenen.

Buurserzand

Het Buurserzand, gelegen bij Haaksbergen, bestaat grotendeels uit bos en heide, die overlopen in graslanden. Hier groeien onder meer jeneverbessenstruiken, dopheide en klokjesgentiaan. Het gebied wordt begraasd door rode Herefordrunderen, die er op deze manier voor zorgen dat het gebied openblijft en de paarse heide alle ruimte krijgt.

Mookerheide

Op de Limburgse Mookerheide wandel je tussen de Schotse hooglanders en Drentse heideschapen. Het glooiende natuurgebied kent een aantal uitzichtpunten op de Maas en de Sint-Martinuskerk in Cuijk. Wandelaars hebben de keuze uit acht verschillende routes. Hou er rekening mee dat het gebied flink wat hoogteverschillen kent en je dus soms een stuk omhoog moet lopen voor een uitzicht over oude bossen, uitgestrekte heide en de rivier in de verte.

Paleispark en Kroondomein Het Loo

Achter Paleis Het Loo in Apeldoorn ligt een park van 650 hectare groot. Je kunt er een paaltjesroute wandelen die voert langs gevarieerde bosgebieden met kleine heidevelden. Er zijn twee heidegebieden: de Soerense Heide en de Asselsche Heide. Hier vind je observatiepunten met een weids uitzicht. Kroondomein Het Loo is alleen te bezoeken met een dagkaart van 2 euro.

Soester Duinen

De Soester Duinen, gelegen aan de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug, kenmerken zich door grote zandverstuivingen met jeneverbessenstruiken, heideterreinen en bossen. Je kunt er een blauwe en een oranje paaltjesroute volgen. Beide wandelingen zijn 10 kilometer lang, maar kunnen ingekort worden. Vanwege het mulle zand is het terrein niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.