Augustus loopt ten einde en dat betekent een paarse lappendeken over delen van Nederland. De heide staat nu in bloei, en hier kun je de bloemen bewonderen.
Het droge voorjaar was spannend, zegt boswachter Laurens Jansen die toezicht houdt op de Veluwe. Die zorgen waren gelukkig onterecht: de bloeiende heide ziet er nu fantastisch uit.
"De heidestruik is taai. Door de droogte zijn er stukken vergrast, maar de jonge struiken zijn vitaal en zorgen ook voor een onwijze bloei. Door de buien van afgelopen weken ziet het er fantastisch uit."
De heide is een mozaïek van paarse bloei, grasland, jeneverstruiken, zandplekken en dopheide. De wandelaar kan naast die paarse lappendeken ook veldleeuweriken, zandhagedissen, adders en aan de bosrand nachtzwaluwen tegenkomen.
De paarse heide trekt altijd veel publiek, en dat is in de huidige coronatijd niet anders. "De Posbank trok afgelopen weekend veel bezoekers, dus ik zou zeggen: kom ook eens naar de Veluwe. Hier is plek zat om op 1,5 meter te wandelen." Wanneer je naast het net vist? "Dat is bijna. Ga er nu op uit, want de heide verliest z'n kleur snel."

Ook door de paarse heide wandelen? Op de volgende plekken ligt de heide er nu op haar mooist bij.
Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug herbergt een van de grootste aaneengesloten gebieden met droge heide in West-Europa. De heuvelrug ligt hoog en de bodem bestaat voornamelijk uit zand. Daardoor groeit er struikheide, dat goed bestand is tegen droogte. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden of met de boswachter mee op excursie.
- Wandelroutes van 2 tot 13,8 kilometer
- Fietsroutes van 2,5 tot 195 kilometer
- Bereikbaar vanaf zeven parkeerplaatsen
Nationaal Park Dwingelderveld
Op het Dwingelderveld vind je dopheide en struikheide, die elk een andere paarse tint hebben. Daardoor verandert de heide van kleur terwijl je wandelt. Het Dwingelderveld heeft het grootste overgebleven aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa. Kenmerkend voor het Dwingelderveld zijn de kraanvogels, ringslangen, adders en hagedissen die er leven.
- Wandelroutes van 2,5 tot 13 kilometer
- Fietsroutes van 23 tot 31,6 kilometer
- Bereikbaar vanaf vier parkeerplaatsen
Fochteloërveen
Het Fochteloërveen is een natuurgebied van 2.500 hectare groot op de grens van Friesland en Drenthe. Het is een van de best bewaard gebleven hoogveengebieden. Veel van dit soort grond werd afgegraven voor turfwinning. Wandelroutes door dit gebied voeren door bos, langs heide en over stuifzand. Midden in de natuur staat een 18 meter hoge uitkijktoren in de vorm van het getal 7, van waaraf je uitzicht hebt over de paars bloeiende heide.
- Wandelroute van 3,75 kilometer
- Fietsroutes van 30 en 51 kilometer
- Bereikbaar vanaf drie parkeerplaatsen
Nationaal Park De Hoge Veluwe
In Nationaal Park De Hoge Veluwe kom je verschillende soorten heide tegen, van glooiende paarse tapijten van heidevelden tot vennetjes met gras en mossen. Hier groeien dopheide, struikheide en de zeldzamere soorten kraaiheide en lavendelheide. Het nationaal park rekent een entreeprijs van 9,95 euro voor volwassenen.
- Wandelroutes van 2,6 tot 80 kilometer
- Fietsroutes tot 42 kilometer
- Bereikbaar vanaf drie parkeerplaatsen

Buurserzand
Het Buurserzand, gelegen bij Haaksbergen, bestaat grotendeels uit bos en heide, die overlopen in graslanden. Hier groeien onder meer jeneverbessenstruiken, dopheide en klokjesgentiaan. Het gebied wordt begraasd door rode Herefordrunderen, die er op deze manier voor zorgen dat het gebied openblijft en de paarse heide alle ruimte krijgt.
- Wandelroute van 5,2 kilometer
- Fietsroutes tot 60 kilometer
- Bereikbaar vanaf parkeerplaats Stendermolenweg 9, Haaksbergen
Mookerheide
Op de Limburgse Mookerheide wandel je tussen de Schotse hooglanders en Drentse heideschapen. Het glooiende natuurgebied kent een aantal uitzichtpunten op de Maas en de Sint-Martinuskerk in Cuijk. Wandelaars hebben de keuze uit acht verschillende routes. Hou er rekening mee dat het gebied flink wat hoogteverschillen kent en je dus soms een stuk omhoog moet lopen voor een uitzicht over oude bossen, uitgestrekte heide en de rivier in de verte.
- Wandelroutes van 2 tot 10 kilometer
- Fietsroutes van 17 tot 146 kilomter
- Bereikbaar vanaf parkeerplaats Jachtslot de Mookerheide
Paleispark en Kroondomein Het Loo
Achter Paleis Het Loo in Apeldoorn ligt een park van 650 hectare groot. Je kunt er een paaltjesroute wandelen die voert langs gevarieerde bosgebieden met kleine heidevelden. Er zijn twee heidegebieden: de Soerense Heide en de Asselsche Heide. Hier vind je observatiepunten met een weids uitzicht. Kroondomein Het Loo is alleen te bezoeken met een dagkaart van 2 euro.
- Wandelroutes van 2 tot 13,5 kilometer
- Fietsroutes van 38 tot 57 kilometer
- Bereikbaar vanaf twee parkeerplaatsen
Soester Duinen
De Soester Duinen, gelegen aan de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug, kenmerken zich door grote zandverstuivingen met jeneverbessenstruiken, heideterreinen en bossen. Je kunt er een blauwe en een oranje paaltjesroute volgen. Beide wandelingen zijn 10 kilometer lang, maar kunnen ingekort worden. Vanwege het mulle zand is het terrein niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
- Wandelroutes van 4 tot 10 kilometer
- Fietsroutes van 36 kilometer
- Bereikbaar vanaf twee parkeerplaatsen