Reisorganisaties krijgen de welvarende, vitale en actieve 65-plusser steeds meer in het oog. Zij geven meer geld uit en hebben meer tijd om op vakantie te gaan. Waar zoeken ouderen naar wanneer zij een vakantie boeken?

Het beeld van de pensionado die zijn oude dagen aan de Spaanse Costa slijt lijkt achterhaald, ondervinden reisorganisaties. "De 65-plusser van nu is niet dezelfde als die van twintig, dertig jaar geleden", zegt woordvoerder Mirjam Dresmé van reisbrancheorganisatie ANVR.

Vorig jaar deden ABN AMRO, het Nationaal Ouderenfonds en de ANVR onderzoek naar de reislust en het bestedingspatroon van ouderen. Daaruit blijkt dat deze groep op korte vakanties 26 procent meer geld uitgeeft dan jongere reizigers. Zo boeken ouderen bijvoorbeeld duurdere accommodaties.

Bang om achterop te raken

Maar om de 65-plusser het vliegtuig in te krijgen, moet de vakantie wel goed aansluiten bij hun behoeftes en lichamelijke conditie, concludeert het rapport. Op dit moment blijft een kwart van de ouderen thuis omdat ze geen geld hebben voor vakantie of omdat ze bang zijn dat ze geen toegang hebben tot hun medicijnen of zorg.

"Er is een grote groep die niet meer met de reguliere groepsreizen op vakantie gaat omdat ze het tempo van de groep niet willen ophouden of omdat ze zorg nodig hebben", zegt Ingeborg Jansen, directeur van Stichting Het Buitenhof. Die stichting organiseert vakanties en excursies voor mensen met een beperking.

Twee jaar geleden startte Het Buitenhof in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds een speciaal reislabel voor ouderenvakanties. In de brochure staan de klassieke seniorenbestemmingen zoals een busreis naar Benidorm en een cruise over de Donau, maar ook reizen naar Java, Bali en de Noorse fjorden. Achter iedere reis staat aangegeven hoe fit je moet zijn om de reis aan te kunnen.

Vakantiegangers lopen langs de zee in Benidorm. (Foto: 123RF)

Vakantiegangers lopen langs de zee in Benidorm. (Foto: 123RF)

Grote stijging in de boekingen

"We organiseren reizen voor mensen die net niet meer zelfstandig op vakantie durven of kunnen, maar het nog wel heel leuk vinden om te reizen", zegt Jansen. "Ze hebben wat ouderdomsgebreken, maar voelen zich beslist niet gehandicapt. We regelen aangepast vervoer, ondersteuning bij wachtrijen op Schiphol voor mensen die slecht ter been zijn en kunnen zorghotels boeken."

Reisbranchevereniging ANVR is het niet eens met Jansens bewering dat 65-plussers bij algemene reisorganisaties geen geschikte vakantie kunnen boeken. "We zien dat deze groep juist bij de gerenommeerde reisorganisaties boekt omdat ze zeker willen zijn van de kwaliteit en de veiligheid van de vakantie", zegt woordvoerder Mirjam Dresmé van de ANVR.

“Ouderen gaan vaak met meerdere generaties op vakantie.”
Mirjam Dremsé, woordvoerder ANVR

"De levensverwachting stijgt en ouderen blijven langer vitaal en actief", zegt ze. Daardoor kunnen ze langer dan voorheen mee met veel van de reizen. "Wel zien we vaak dat mensen met meerdere generaties op vakantie gaan. Dat vraagt om speciale accommodaties waarin zowel de kleinkinderen naar het waterpark komen als opa en oma aan hun rust toekomen", zegt Dresmé.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat Nederland in 2035 ruim 4,5 miljoen 65-plussers telt. Dat is bijna 45 procent meer dan nu. Naarmate deze groep groeit, groeien de vakantiebestedingen mee: ABN AMRO voorspelt dat ouderen in 2025 zeker 3,6 miljard euro aan reizen uitgeven.

Wat zijn populaire ouderenvakanties?

  • Cruisevakanties. Jansen: "Je ziet heel veel zonder er veel moeite voor te hoeven doen."
  • Wintervakanties: "Veel ouderen willen met de kerstdagen hun kinderen niet tot last zijn en gaan dan liever zelf op reis."