Van half juli tot half augustus raken reeën "verblind door de liefde". Gelokt door elkaars geursporen laten ze zich in de bronsttijd vaker zien. Hoe pak je het aan wanneer je de natuur in wil trekken om verliefde reeën te spotten?

In Nederland leven zo'n 110.000 reeën. Het is de kleinste hertensoort van Nederland. Ondanks dat het dagdieren zijn, laten ze zich overdag niet veel zien. Dan zijn er namelijk ook boeren aan het werk op hun akkers en lopen er wandelaars met of zonder hond door het bos. Als gevolg daarvan scharrelen ze liever alleen in de ochtend- en avondschemering aan de bosranden en op de akkers.

Reeën laten zich vooral in de ochtend- en avondschemering zien. (Foto: 123RF)

Avontuurlijker tijdens de bronsttijd

Maar gedurende vier weken per jaar heb je meer kans ze te zien. Ze raken dan "verblind door de liefde", aldus René Leegte, voorzitter van Vereniging Het Ree. De voorzichtigheid neemt af en zoekend naar een partner trekken ze verder de bewoonde wereld in. Dat is tijdens de bronsttijd.

Halverwege juli raken de vrouwtjes bronstig. Ze geeft geursporen af die het mannetje laten weten dat ze klaar is om te paren. Daarnaast begint het vrouwtje te 'fiepen': ze laat een korte, piepende lokroep door het bos klinken. De mannetjes pikken deze sporen op en gaan driftig op zoek naar haar.

Hoe verder de bronsttijd vordert, hoe meer drachtige vrouwtjes er zijn. De mannetjes moeten dan intensiever zoeken om nog vrouwtjes te kunnen vinden met wie ze kunnen paren.

De reebokken zoeken tijdens de bronsttijd intensief naar vrouwtjes. (Foto: 123RF)

Zelf naar reeën zoeken

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschapsorganisaties organiseren in deze periode veel excursies om met bezoekers naar parende reeën te zoeken. Maar met een heleboel geduld en een geoefend oog kun je dit ook zelf.

Wat moet je meenemen?

  • Verrekijker
  • Kleding in aardetinten of in rood
  • Stevige schoenen

"Wie zelf op pad wil gaan om reeën te spotten, moet erop letten de wind in de neus te hebben", zegt Leegte. "Op die manier voorkom je dat jouw geur door de wind in de richting van de reeën wordt verplaatst. Draag groene of bruine kleuren, die goed wegvallen in de natuur. Rood mag ook, want dat kunnen reeën niet zien", zegt hij.

“Je moet de kunst van het lang stilstaan verstaan”
René Leegte, vereniging Het Ree

Reeën komen het meeste voor in Gelderland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Utrecht. Kijk vooral goed op de grens tussen bos en akkerland of bos en heide. "Het het zal niet meevallen om een glimp op te vangen van het mooie schouwspel van de bronst", zegt Leegte. "Zelfs als de dieren achter elkaar aan jagen zijn ze nog geneigd dekking te zoeken. Je moet de kunst van het lang stilstaan verstaan."

Tips voor het spotten

  • Ga in de ochtend- of avondschemering
  • Blijf tegen de wind in staan
  • Draag geen parfum
  • Bevries zodra je een ree ziet. Kijk alleen met je ogen rond en daarna pas met het lichaam.

Vereniging Het Ree wil mensen op het hart drukken in deze periode rustig te rijden. Wanneer de reeën op drift zijn, steken ze namelijk ook sneller de weg over. De piek van de elfduizend reeën die jaarlijks worden aangereden ligt precies in de bronsttijd.