Plannen om een oranje outfit aan te trekken en Koningsdag in Utrecht te vieren? Dit is er te doen in de Domstad.

Vrijmarkt - Centrum

De vrijmarkt in het centrum start vrijdag om 18.00 uur en duurt tot zaterdag 18.00 uur. Het gebied bestrijkt een groot gedeelte van het centrum: van de Lange Koestraat tot het Wolvenplein. Iedereen mag zijn kleedje neerleggen, aanmelden vooraf is niet nodig. Er worden vier aparte kindervrijmarkten in het centrum georganiseerd: in Park Lepelenburg, op het Nicolaaskerkhof, het Nijntjepleintje en de Van Asch van Wijckskade.

Vrijmarkten - Buiten het centrum

Voor wie het centrum uit wil: om 6.00 uur start een vrijmarkt op het kerkplein aan de Handelstraat in Oog in Al. Er zijn attracties en in de middag muziek. In Tuinwijk is op het Willem van Noortplein een kinderkleedjesmarkt. In het Julianapark in Zuilen is een kindervrijmarkt. Om 9.00 uur opent de kindervrijmarkt bij winkelcentrum Terwijde. In Leidsche Rijn start de vrijmarkt om 7.00 uur op het Brusselplein. In Rotsoord zijn rondom restaurant LE:EN een kindervrijmarkt, een 'normale' markt en twee podia.

  • Waar: diverse wijken
  • Prijs: gratis entree

Drie podia - Lombok

In de wijk Lombok staan tijdens Koningsdag drie podia, waarvan een op het Moskeeplein. Van 10.00 tot 17.00 uur treden hier afwisselend dj's en artiesten op. Het tweede podium staat bij Kanaalstraat 159. Hier staan dj's, maar er is ook Syrische en Palestijnse muziek te horen. Daarnaast treedt een flamencodansgroep op. Het derde podium staat op de hoek van de J.P. Coenstraat en de Kanaalstraat. Er is een dj booth, livemuziek en tangodans.

Bezoekers van de vrijmarkt in Utrecht. (Foto: ANP)

Beat-Rix Open Air en Hofman Café - Janskerkhof

Wie van dancefeesten houdt, moet op het Janskerkhof zijn. Discotheek Woolloomooloo organiseert Beat-Rix Open Air, een gratis toegankelijk dancefeest van 12.00 tot 18.00 uur. Het terrein wordt wel afgesloten met hekken, mede omdat de toegang 18-plus is. Een ander gedeelte van de Janskerkhof is toebedeeld aan Hofman Café, waar feesten voor 20- en 23-plussers worden georganiseerd.

Dutchkings – Mariaplaats

Op de Mariaplaats kan iedereen terecht die van polonaises en Nederlandstalige muziek houdt. Bingo FM organiseert een feest van 12.00 tot 18.00 uur. Onder anderen Rein Mercha, John de Bever en Sieneke treden op.

Koningsdag– Copacabajes

Strandliefhebbers kunnen Koningsdag vanaf 12.00 uur gaan vieren op het stadsstrand bij de voormalige gevangenis Copacabajes. Er is een foodcourt met bier, bitterballen en oranjebitter en je kunt er heel traditioneel koekhappen. Het feest duurt tot 20.00 uur.

Er zijn diverse feesten en activiteiten in Utrecht. (Foto: ANP)

Koningsdag – Cafés

Bij diverse cafés in Utrecht, zoals Hofman Café, LE:EN, Averechts en Café Kalff, kun je Koningsdag vieren met een drankje in je hand. Bij Café Averechts zijn liveacts te zien. Of ga naar het minifestival bij The 7th Floor Recordings aan de Oudegracht.

  • Waar: diverse cafés
  • Prijs: gratis

SlapFunk Kingsday – Filmcafé

Wie niet wil dat de lichten zomaar weer aangaan en het feestje te snel voorbij is, kan twaalf uur lang dansen in het Filmcafé. Van 16.00 tot 4.00 uur kun je losgaan op muziek van onder anderen Julian Alexander, Samuel Deep en Anil Aras tijdens SlapFunk Kingsday.

  • Waar: Filmcafé, bij station Zuilen
  • Prijs: gratis entree tot 19.00 uur, daarna 10 euro
  • Meer informatie