Als de carnavalsoptochten voorbij zijn en de kater is weggetrokken, zetten veel carnavalsverenigingen hun praalwagen op Marktplaats. Waarom doen ze dit?

Op Aswoensdag, de dag na carnaval, rijdt er een enorme praalwagen door de straten van Fijnaart. Achter het stuur van het 9,5 meter hoge gevaarte zit Coen Haverkamp van BC de Kleipintjes, die op weg is naar de bouwplaats waar de carnavalsverenigingen in de regio hun wagen verkopen.

De Zwarte Cross-wagen van BC de Kleipintjes.

Honderden carnavalswagens in de verkoop

Wie vlak na carnaval de zoekterm 'praalwagen' of 'carnavalswagen' intypt op Marktplaats, krijgt honderden resultaten; kleine wagens, grote wagens en prijswinnende wagens komen voorbij.

Volgens Haverkamp zijn de allermooiste, grootste wagens dan al lang weg. "Wij merken dat die al verkocht worden tussen Oud en Nieuw en carnaval", zegt hij. De verenigingen overleggen dan onderling met elkaar over de overname van een wagen.

Veel carnavalsverenigingen hebben niet de tijd, technische vaardigheden of mankracht om zelf van de grond af aan een praalwagen te bouwen. Marktplaats biedt deze verenigingen een uitkomst. De praalwagens die via de advertentiewebsite worden verkocht, krijgen een nieuw likje verf en worden naar eigen smaak aangepast.

Ook carnavalsvereniging De Tiereklaters uit Velp haalde haar wagen van Marktplaats. Met veertien man werkte de vereniging drie maanden aan een brandweerwagen. "Twee mannen in onze vriendengroep zijn nogal precies en wilden er allerlei details in bouwen. Uiteindelijk kwam er een rookmachine in de wagen, kon de ladder bewegen en kon de sirene aan", vertelt Esther van Thiel van De Tiereklaters.

Ook een Marktplaats-wagen kan prijs winnen

De tweedehands carnavalswagens dingen net als de zelfgebouwde wagens mee naar de prijzen. Zo won de brandweerwagen van De Tiereklaters de tweede prijs in de optocht van Velp en werd de wagen van De Kleipintjes beloond met een eerste plaats in de optocht van Oudenbosch.

"We hadden liever een eerste plek gehad, maar een tweede plek is hartstikke prima", zegt Van Thiel. "Al mopperden de mannen die al die details hadden gemaakt wel een beetje."

“Laat de carnavalswagens winnen die zelf gebouwd zijn. Die verdienen het.”
Coen Haverkamp, BC de Kleipintjes

Haverkamp vindt wel dat de carnavalsverenigingen die hun wagen van de grond af aan opbouwen grotere prijzen horen te winnen dan verenigingen die alleen een likje verf op een tweedehands wagen aanbrengen. "Alle respect naar die diegenen die wel zelf bouwen. Die beginnen er al na de zomer mee. Wij gunnen verenigingen die alles zelf maken de eerste prijs."

Intussen staat zowel de brandweerwagen van De Tiereklaters als de Zwarte Cross-wagen van De Kleipintjes tussen de andere aangeboden carnavalswagens op Marktplaats. De verenigingen doen de wagen in de verkoop en willen met de opbrengst een praalwagen voor volgend jaar aanschaffen. De prijzen lopen uiteen van 500 tot 2.500 euro.

Haverkamp verwacht dat hij zijn wagen binnen een paar uur kwijt is en dat zijn vereniging dezelfde dag nog de wagen voor volgend jaar in haar loods kan schuiven: "Hopelijk proosten we over drie uurtjes op de nieuwe koop."