Voor de een is kerst een hectische feestperiode en voor de ander een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Voor beide groepen worden door heel Nederland kerstwandelingen georganiseerd, van ingetogen routes tot kunstige routes met muziek, theater en licht.

Het Drentse Balloërveld ligt er nu nog rustig bij, maar over een paar dagen tuigen vrijwilligers dit weidse heidegebied op met lichtkabels, vuurkorven en houten richtingaanwijzers. Op Kerstavond vindt hier de Herderstocht plaats, een wandeling langs het kerstverhaal.

Voordat wandelaars aan de tocht over de heide beginnen, melden ze zich eerst bij de schaapskooi. Daar staat een als Romeinse soldaat verklede acteur. Hij draagt de bezoekers op hun namen op een groot vel papier te schrijven. Zo wordt de volkstelling verbeeld waar Jozef en Maria naar onderweg waren.

Daarna lopen de bezoekers door de duisternis, de lichtjes volgend, naar de volgende scènes: de herders en de oude wijzen die horen van de geboorte van het kerstkind.

Op een andere manier stilstaan bij Kerst

"Kerstavond is voor veel mensen een moment om naar de kerk te gaan", vertelt organisator Karlo Norg van de Herderstocht. "Deze tocht is een meer interactieve manier om stil te staan bij het kerstverhaal. Je bent lekker aan het bewegen, voordat je op Eerste en Tweede Kerstdag aan het diner gaat."

En dat blijkt aan te slaan. De Herderstocht trok in 2017 een kleine zesduizend bezoekers. Dat zijn er zo'n honderd meer dan vorig jaar. "Maar dat is ook heel afhankelijk van het weer", zegt Norg.

De herderstocht in het dorp Balloo wordt nu voor de negentiende keer georganiseerd. Intussen hebben ook veel andere plaatsen een soortgelijke wandeling op poten gezet: onder meer in Bergen op Zoom, Soest, Eemnes en Nieuwendijk kun je een wandeling maken waarbij het kerstverhaal wordt nagespeeld.

De drukte ontsnappen

Een kerstwandeling is ook een mooie manier om even tot rust te komen van alle 'kerstheisa', zegt woordvoerder Laura Billekens van de Venloop Kerstloop. "Kerst is een hectische periode. Een wandeling is een moment van samenzijn zonder de drukte."

Veel kerstwandelingen en andere loopevenementen spelen met het idee van licht als symbool voor vrede en goedheid. Zo heb je in Tilburg bijvoorbeeld de Fakkels voor Vrede en organiseert Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen en de bossen van Almeerderhout een kaarsjeswandeling waarbij bezoekers de lichtjes door de natuur moeten volgen.

"Je merkt toch dat mensen met Kerst op zoek zijn naar een stukje zingeving", verklaart Norg het succes van de vele wandelingen.

Ook zin gekregen om de wandelschoenen aan te trekken? Dit zijn enkele tochten die georganiseerd worden:

Herderstocht Balloo

De Herderstocht is een 2,5 kilometer lange wandeltocht over het verlichte Balloërveld. Tijdens de route wordt het kerstverhaal verteld. Dat begint al bij het inschrijven: dat moet bij de schaapskooi in Balloo bij twee Romeinse soldaten. Daarna volg je de route aan de hand van lichtjes. Onderweg krijg je van herders, wijzen en herbergiers telkens het volgende deel van het verhaal.

 • Waar: schaapskooi Balloërveld, Crabbeweg 2, Balloo
 • Wanneer: 24 december van 17.00 tot 20.00 uur
 • Prijs: 3 euro
 • Meer informatie

Herderstocht Bergen op Zoom

De Herderstocht in Bergen op Zoom wordt sinds 1982 jaarlijks gehouden. Met voordrachten, een levende kerststal en muziek wordt het kerstverhaal op een ingetogen wijze verteld. De tocht doorkruist de bossen van Lievensberg in Bergen op Zoom. De opbrengst van de tocht gaat naar KIKA.

 • Waar: start bij ingang Lievenshovenbos, Balsedreef, Bergen op Zoom
 • Wanneer: 24 december vanaf 18.45 uur
 • Prijs: op basis van vrijwillige donatie
 • Meer informatie

Herderstocht Eemnes

Verschillende geloofsgemeentes in Eemnes sloegen de handen ineen om voor de achtste keer een herderstocht te organiseren. Op deze avond ga je terug naar het begin van de jaartelling, de avond dat Jezus werd geboren. De herderstocht leidt langs alle belangrijke elementen uit het kerstverhaal die worden verteld door middel van live muziek en theater. Kinderen kunnen een lampion knutselen en daar de tocht mee lopen.

 • Waar: start vanaf De Wel, Kerkstraat 16A, Eemnes. Kaarten verkrijgbaar bij de Primera, Laarderweg 24A, Eemnes
 • Wanneer: 22 december tussen 16.30 en 19.30
 • Prijs: 2 euro
 • Meer informatie

Lichtjeswandeling Almeerderhout

Vrijwilligers verlichten de route door de Almeerderhoutse bossen met honderden waxinelichtjes. Kinderen mogen een eigen lampion meenemen om het pad te verlichten. Er is voorafgaand aan de activiteit de mogelijkheid om een lampion te knutselen. Daarvoor kun je vanaf 17.00 uur terecht bij het Buitencentrum.

 • Waar: start bij Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4, Almere
 • Wanneer: 22 december van 19.00 tot 20.30 uur
 • Prijs: 3 euro
 • Meer informatie

Lichtjeswandeling Oostvaardersplassen

Tijdens de lichtjeswandeling loop je in het donker langs de open vlakte van de Oostvaardersplassen. Slechts de aangestoken kaarsjes langs het pad wijzen je de weg. Als je je stil houdt, kun je naar het nachtleven van de dieren luisteren. Na de tocht zal en verhalenverteller spannende verhalen vertellen bij de open haard en kun je marshmallows roosteren bij een vuurkorf.

 • Waar: start bij Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad
 • Wanneer: 21 december van 17:00 tot 19:30
 • Prijs: 3,50 euro
 • Meer informatie

Fakkels voor Vrede - Tilburg

Al meer dan twintig jaar verlichten de fakkels van duizenden mensen het centrum van Tilburg tijdens de fakkeloptocht op Kerstavond. Tijdens de tocht wordt stilgestaan bij vrede en tolerantie op de wereld. Vanaf 18.00 uur komt een menigte bijeen op het Pieter Vreedeplein en kun je een fakkel kopen. Om 18.30 uur start de tocht.

 • Waar: Pieter Vreedeplein, Tilburg
 • Wanneer: 24 december van 18.00 tot 21.00 uur
 • Prijs: gratis
 • Meer informatie

Bovenstaand overzicht is samengesteld door de redactie van NU.nl. Als je nog meer mooie wandelingen weet, horen wij dat graag in de reacties