Het aantal museumbezoeken zit in de lift, blijkt uit recente cijfers van de Museum Vereniging. Opvallend is dat een op de vijf bezoekers onder de achttien jaar is. Dit zou komen doordat musea vaker proberen 'socialemediaproof' te zijn.

Sommige musea bieden een collectie aan die het goed doet op sociale media. Ze kiezen voor kunstwerken die zich lenen om online te delen, of waarmee bezoekers zelf op de foto kunnen. Een overzicht van een aantal musea die veel op Instagram verschijnen.

Tropenmuseum

Van Hello Kitty tot samoerai en van Japanse horror tot kawaii-mode uit de straten van Tokio; tijdens de expositie Cool Japan wordt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld gebracht. Dat deze tentoonstelling aanspoort om een Instagram-foto te maken, blijkt wel uit het feit dat er zelfs een speciale Japanse kamer voor selfies is ingericht.

In het weekend van 13 en 14 oktober organiseert het museum speciaal een Cool Japan-weekend. Twee dagen vol spelletjes, manga's, kawaii, rondleidingen, workshops en sushi. De tentoonstelling zelf is te zien tot en met 1 september 2019.

 • Waar: Linnaeusstraat 2 in Amsterdam
 • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Meer informatie

Museum Voorlinden

Het object van kunstenaar Leandro Erlich, Swimming Pool, werd speciaal op maat gemaakt voor Museum Voorlinden. De setting waarin het lijkt alsof je door een zwembad loopt is een enorme hit op Instagram.

Ook foto's van andere hedendaagse kunstwerken in dit museum doen het goed op sociale media. Denk aan Through the Wall, een soort caleidoscopische gang vol spiegels en lampen of de miniatuurliften van Maurizio Cattelan. Deze en meer belevingskunstwerken zijn permanent te zien in het Wassenaarse museum.

 • Waar: Buurtweg 90 in Wassenaar
 • Openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur
 • Meer informatie

Moco Museum

Moco Museum komt binnenkort met een interactieve app waarmee bezoekers in het museum bijzondere foto's kunnen maken (en online kunnen delen). Moco Museum is vooral bekend van de Banksy-tentoonstelling met vijftig originele werken van deze streetartkunstenaar.

Banksy's Girl with Balloon uit 2003, een van de meest iconische beelden van de 21e eeuw, wordt veelvuldig door museumbezoekers gedeeld op Instagram.

Naast werken van Banksy, kunnen bezoekers zich ook vergapen aan het werk van de Iraanse broers Icy en Sot, ook wel de 'Banksy van Iran' genoemd. In de MoCollection prijken veelal iconische kunstenaars, zoals Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst en Keith Haring.

 • Waar: Honthorststraat 20 in Amsterdam
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur
 • Meer informatie

Groninger Museum

Het Groninger Museum staat bekend om zijn bijzondere architectuur en afwisselende tentoonstellingen. Juist het postmoderne gebouw zelf, ontworpen door de Italiaan Alessandro Mendini, wordt dan ook veelvuldig gefotografeerd en gedeeld op sociale media.

Een tip is de tentoonstelling van David LaChapelle, Good News for Modern Man, die nog tot 28 oktober te zien is. Hij begon zijn carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview. Er zijn zeventig werken uit het oeuvre van de kunstenaar te zien.

 • Waar: Museumeiland 1 in Groningen
 • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Meer informatie

Textielmuseum Tilburg

Mode- en interieurtentoonstellingen zijn fotogeniek. Het is dan ook niet gek dat dit museum goed op Instagram scoort met tentoonstellingen als Simply Scandinavian. Dit is een tentoonstelling met Scandinavisch design met als hoogtepunt de jarenzestigzithoek Visiona 2 van Panton.

Ook interessant zijn de tentoonstellingen Kleur en Abstractie - met abstracte textiele werken vanaf de jaren zestig tot nu - en Wollendekenfabriek met de sfeer van een textielfabriek in de periode van 1900 tot 1940.

 • Waar: Goirkestraat 96 in Tilburg
 • Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur
 • Meer informatie

Museum Boijmans Van Beuningen

Ook in dit bekende Rotterdamse museum zijn bijzondere grote installaties en kunstwerken te bewonderen. Juist die grote installaties, die bij Boijmans vaak op de bovenste verdieping getoond worden, zie je vaak terug op op Instagram.

Bijzonder is dat sinds afgelopen zomer de vaste collectie van het museum in een andere opstelling te zien is. Emeritus hoogleraar en kunstenaar Carel Blotkamp heeft een nieuwe indeling bedacht waarmee hij bezoekers verleidt tot langer kijken.

Het resultaat is een confrontatie tussen oude en moderne kunst van zowel bekende als onbekende kunstenaars. Denk aan Andy Warhols De Kus of Roy Lichtensteins Mirror No.4 tegenover Vincent van Goghs Portret van Armand Roulin.

 • Waar: Museumpark 18-20 in Rotterdam
 • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
 • Meer informatie

Bovenstaande tips zijn een selectie van de redactie van NU.nl. Ontbreekt jouw favoriet? Vul het overzicht aan door een reactie achter te laten onder het artikel.