Veganistisch eten, dansen op hiphop of tweedehands winkelen; er is komend weekend van alles te doen in Amsterdam. Een overzicht van activiteiten. 

Grachtenfestival – Diverse locaties

Vanaf dit weekend staan de Amsterdamse grachten een week lang in het teken van klassieke muziek. Tijdens het Grachtenfestival wordt een groot aantal locaties rondom de grachten omgetoverd tot een soort concertzaal. Het festival trekt ieder jaar zo'n 60.000 bezoekers en podium voor topmuzikanten, -orkesten én jong talent. 

 • Wanneer: 10 tot en met 19 augustus 
 • Prijs: veel is gratis, sommige concerten betaald 
 • Meer informatie 

Appelsap Festival – Flevopark

Het enige echte Amsterdamse hiphop-festival strijkt dit weekend weer neer in het Flevopark. Verwacht (inter)nationale hiphop-artiesten op drie stages met dit jaar extra aandacht voor aanstormend talent. Op de line-up prijken onder meer namen als Famous Dex, De Jeugd Van Tegenwoordig, Snoh Aalegra, Jacin Thrill en Leafs.

Drones boven het IJ – NDSM-werf

Kunstenaarscollectief Studio Drift geeft komend weekend op twee avonden een vliegende drones lichtshow met driehonderd drones boven het IJ. De drones vliegen in een soort zwerm, wat zorgt voor patronen vergelijkbaar met een vlucht spreeuwen. De show is vanaf zonsondergang te zien en kan het best bekeken worden vanaf de kade bij de NDSM-werf of vanaf de Houthavens. 

Planet Oedipus Festival – NoordOogst

Voor bierliefhebbers is het dit weekend feest in Amsterdam Noord. Dan organiseert brouwerij Oedipus zijn eigen bierfestival met tientallen (inter)nationale brouwerijen, foodtrucks en muziek. 's Avonds kan er naast het drinken van speciaalbiertjes ook gedanst worden op muziek van dj's en bands.

 • Wanneer: zaterdag 11 en zondag 12 augustus 
 • Prijs: 15 euro inclusief bierglas 
 • Meer informatie 

IJ-Hallen – NDSM

Op zoek naar tweedehands kleding, meubels of andere curiosa? Dit weekend staan er weer honderden stalletjes op een van de grootste vlooienmarkten van Europa. Vanaf negen uur 's morgens kunnen bezoekers hier op zaterdag en zondag rondstruinen en op zoek gaan naar vintage spullen.

 • Wanneer: zaterdag 11 en zondag 12 augustus 
 • Prijs: 5 euro 
 • Meer informatie 

Vegan Food Festival – Westergasfabriek

Dat veganistisch eten niet saai hoeft te zijn wil de organisatie van de eerste editie van het Vegan Food Festival dit weekend graag bewijzen. Met meer dan dertig foodstands, muziek, workshops, sport, documentaires en sprekers kunnen bezoekers van jong tot oud zich hier drie dagen lang vermaken.

 • Wanneer: vrijdag 10 tot en met zondag 13 augustus 
 • Prijs: gratis 
 • Meer informatie

De Braderie van Blijburg – Blijburg aan Zee

Omdat Blijburg aan Zee na vijftien jaar dichtgaat, organiseert de organisatie nog twee keer een braderie. Er is van alles te doen: van een kofferbak-markt met tweedehands items tot nieuwe mode, design, kunst en verzorgingsproducten. Voor vertier is ook gezorgd; er zijn straatmuzikanten en diverse activiteiten voor kinderen.

Bovenstaande tips zijn een selectie van de redactie van NU.nl. Heb jij een weekendtip? Vul het overzicht aan door een reactie achter te laten onder het artikel.