Het hoogtepunt tijdens de Pride Amsterdam is voor velen de Canal Parade; tientallen versierde boten met feestelijk geklede, dansende mensen die door de grachten van Amsterdam varen. Een aantal praktische tips en informatie voor wie de Canal Parade zaterdag 4 augustus wil bezoeken.

De vaarroute

De tachtig deelnemers verzamelen zich vanaf 11.00 uur in het Oosterdok. Vervolgens varen ze langs de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en Westerdok.

De parade begint officieel om 12.30 uur en eindigt om 18.00 uur.

Beste plekken om te kijken

Om zoveel mogelijk bezoekers ruimte te bieden om naar de parade te kijken, zal er langs de vaarroute een parkeerverbod gelden op vrijdag 3 augustus van 00.00 uur tot zaterdag 4 augustus 23.59 uur. 

Er zijn een aantal plekken langs de route waar men (zonder garantie) kans heeft om het spektakel goed te bekijken. Dit zijn het Amstelveld, waar direct na de parade het pleinfeest Our Love begint, de bocht bij de Stropera waar de Amstel overgaat in de Zwanenburgwal, de Eenhoornsluis bij de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat. 

Hoe dichter bij de Amstel of Brouwersgracht, hoe drukker het rondom de grachten zal zijn. Op het midden van de route is vaak wat meer ruimte. 

Deelnemers boten 

Aan de Canal Pride doen ieder jaar zo’n tachtig boten mee. Denk aan lokale en landelijke LHBTQI+ stichtingen, gay-horeca, roze netwerken van grote bedrijven en banken, politieke partijen, ministeries en mediabedrijven die de emancipatiestrijd van de LHBT community ondersteunen.

Opvallende deelnemers dit jaar zijn onder andere Goede Tijden Slechte Tijden, UBER, Greenpeace Nederland, GroenLinks, Netflix, het Ministerie van Defensie en een Iraanse boot.

Bereikbaarheid vaarroute

Zowel de organisatie van de Pride als de Gemeente Amsterdam raden bezoekers van de botenparade aan om met het OV, de fiets of lopend te komen. In een groot deel van de binnenstad geldt een parkeerverbod.

Voor fietsers geldt op bepaalde plekken ook een fietsparkeerverbod. Bekijk hier in welke straten een parkeer- of fietsverbod geldt.

Bezoekers op het water

Ook vanaf een eigen boot kunnen bezoekers de botenparade bekijken. Dit mag met een boot van maximaal tien meter lang. Let er op dat de gemeente dit jaar middels een pilot is begonnen met het reserveren van ligplaatsen voor grote (vaak commerciële) boten langs de route. Hierdoor kunnen er minder vrije plekken op het water beschikbaar zijn. 

Wie met de boot komt, moet voor 10.00 uur aangemeerd liggen, daarna geldt een invaarverbod. 

Mindervalide bezoekers

Aan de Prinsengracht 436 is een speciaal gedeelte gereserveerd voor mindervalide bezoekers. Hier staat een EHBO-post en een mindervalide toilet. Om te weten met hoeveel rolstoelers de organisatie rekening moet houden vraagt de organisatie mensen zich vooraf aan te melden door te mailen naar info@pride.amsterdam.

Met iedere persoon in een rolstoel mag een begeleider mee.

Overige Pride feesten

Tijdens en na afloop van de botenparade zijn er in de stad volop andere Pride activiteiten en feesten. De sfeer in het centrum is ook te vergelijken met Koningsdag. Zo zijn er grote officiële straatfeesten op het Amstelveld, Regulierdwarsstraat, Spuistraat, Dam, Rembrandtplein en de Westermarkt.

Speciale Pride App

Met de Pride Amsterdam app voor iOS of Android kunnen bezoekers de vaarroute, volgorde van de botenparade en de deelnemers per boot een cijfer geven. Daarnaast vind je hier ook informatie over het overige Pride Amsterdam programma.

Canal Pride thuis kijken

Thuisblijvers die toch naar de botenparade willen kijken kunnen dat live doen op NPO3.nl. Later op de avond volgt op NPO 3 vanaf 22.05 uur een verslag met hoogtepunten door Ellie Lust en Rick van de Westelaken.