Tolerantie, vrijheid en liefde vieren dit weekeinde hoogtij in Amsterdam. Milkshake Festival strijkt weer neer op het Westergasfabriekterrein en heeft ook voor de trouwe bezoeker veel nieuws in petto.

Zo staat er dit jaar enkel vegetarisch eten op het menu en kunnen festivalgangers blijven overnachten op een camping, Camp Milkshake.

Ook nudisten kunnen hun hart ophalen. Zij waren altijd al welkom op Milkshake, maar dit jaar is er een 'nude area' waar alle kledij uit moet. Bij een speciale eigen ingang moeten alle kleren in kluisjes, zodat bezoekers zich 'ultiem vrij' kunnen voelen. In de 'nude area' zijn verschillende activiteiten, zoals naked yoga, twister, kantklossen en punniken.

Op de gastenlijst staan ook honderd Syrische en Iraanse LHBT-vluchtelingen. Daarmee wil de organisatie onderstrepen dat ook zij "onderdeel uitmaken van onze doelgroep."

Fotograaf Erwin Olaf heeft een heel ander initiatief bedacht om de LHBT-gemeenschap te steunen. Hij staat met een 'dildokraampje' op het festival. Bezoekers kunnen taarten gooien naar dragqueens of cockring gooien op enorme dildo's. Het geld dat Olaf daarmee ophaalt gaat naar het Bob Angelo Fonds van het COC, dat kleinschalige initiatieven steunt om LHBT-acceptatie in Nederland te bevorderen.

Niets moet, alles mag

Ook dit jaar werd het festivalterrein vrijdag al getest. Onder de noemer Mini Milkshake genoten honderden verstandelijk beperkten van een eigen versie van het dancefestival. Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kwam een kijkje nemen. Zij is de eerste burgemeester van de hoofdstad die Milkshake bezocht. De bezoekers van Mini Milkshake werden vermaakt door de dj's Johnny de Mol, Joost van Bellen en Miss Bunty.

Zaterdag en zondag staan onder meer The Black Madonna, Boys Noize en Farley Jackmaster Funk op het podium. Ook De Jeugd van Tegenwoordig en Famke Louise zijn van de partij, zij staan op het zogenoemde Vieze Poezendek.

Milkshake vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Sinds 2016 is het openminded dancefestival, dat is ontstaan vanuit de gedachte 'niets moet, alles mag', een tweedaags festijn.