Met de Tour de France staat de professionele wielersport de komende weken in het middelpunt van de belangstelling. Maar ook buiten de etappes zijn er veel Nederlanders die voor hun plezier op de racefiets stappen. Wat maakt wielrennen zo populair?

Volgens de laatste cijfers van wielersportbond NTFU (2016) stappen zo'n 849.000 Nederlanders meer dan twaalf keer per jaar op hun racefiets. In 2014 waren dat er nog 815.000. Het percentage van de bevolking dat wielrennen beoefent blijft daarmee nagenoeg gelijk: 6,3 procent (was 6 procent).

"De wielersport is eenvoudig in je leven in te passen", verklaart Bart van de Vossenberg van NTFU. "Je kunt individueel of in een (grote) groep fietsen en je bent niet afhankelijk van een accommodatie met vaste openingstijden."

Daarnaast ligt de focus bij wielrenners steeds meer op gezondheid. "Voor 94 procent van de wielersporters is dit een van de redenen om de sport te beoefenen. Groot voordeel van wielrennen is dat de impact op gewrichten relatief laag is, waardoor je de sport tot op latere leeftijd kunt beoefenen."

'Soort meditatie'

Isabel Tambach (18) liet zich in 2017 tot Nederlands kampioen baanwielrennen bij de junioren kronen. Snelheid is voor haar de grootste trigger in het wielrennen. "Het is best gek: hoe harder ik fiets, hoe leger mijn hoofd. Ik betrap me er vaak op dat mijn gedachten uit staan tijdens het fietsen."

Het is een van de redenen dat het wielertalent vaak alleen traint. "Zo'n moment van rust in mijn hoofd helpt om alles op een rijtje te zetten. Zeker wanneer ik minder goed in mijn vel steek. Na een flinke rit is het slechte gevoel verdwenen."

Amateurwielrenner Max Brienen (23) ervaart min of meer hetzelfde wanneer hij alleen fietst. "Op de fiets kan ik verdwalen in mijn eigen gedachten. Het is een soort meditatie."

Mijmeren en creatief zijn

In een eerder verhaal op NU.nl over wandelen vertelde neuropsycholoog Erik Scherder over het ontlasten van je cognitieve brein.

"Momenten van rust zijn er tegenwoordig bijna niet meer voor onze hersenen, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen en fietsen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn."

“Met de racefiets kom je overal. Je leert Nederland veel beter kennen.”
Max Brienen, amateur wielrenner

Slechte openingszin

Brienen rijdt liever in "een leuke groep" dan alleen. Dat doet hij wekelijks met vaste vrienden. "Het sociale aspect van wielrennen vind ik heel leuk. Je werkt aan je conditie, maar tegelijkertijd is er ruimte om bij te kletsen."

Tambach leert vaak nieuwe mensen kennen tijdens het fietsen. "Dan zeg ik gewoon iets van: 'Hé, lekker weertje hè? Waar rijd je naartoe?' Eigenlijk gewoon een heel slechte openingszin, maar het werkt vaak wel", grinnikt ze. "Soms resulteert dat in een heel leuk gesprek. En soms ook helemaal niet."

Max Brienen (tweede rechts) en zijn vriendengroep

Max Brienen (tweede rechts) en zijn vriendengroep
Max Brienen (tweede rechts) en zijn vriendengroep
Foto: Max Brienen

Bidonnetje geven

Een praatje maken is een van de ongeschreven regels in het wielrennen, zegt de Nederlands kampioene. "Wielrennen is een sociale sport, waarin je naar elkaar omkijkt. Zo leer je dat van jongs af aan bij de verenigingen. Het is een cultuur die wordt overgedragen."

"Bij wedstrijden zie je dat ook. Wanneer iemand van een ander team een bidonnetje water nodig heeft, dan krijgt hij of zij die gewoon."

'Je komt overal'

Voordat Brienen vijf jaar geleden met wielrennen begon, deed hij aan hardlopen. "Ik merkte dat ik beperkt was in mijn rondjes. Uiteindelijk heb je alles in een straal van 10 kilometer van je huis wel gezien. Met de racefiets kom je overal. Je leert Nederland veel beter kennen."

Deze week fietsten hij en zijn vrienden nog naar Rotterdam. "Van tevoren denk je: wat een eind. Maar het was uiteindelijk goed te doen en het was het helemaal waard. We fietsten over wegen en door natuurgebieden die we nog nooit gezien hadden."

In de buidel tasten

Het gemiddelde aankoopbedrag van een racefiets is 1.724 euro en een gemiddelde wielersporter besteedt ongeveer 400 euro per jaar aan nieuwe fietsen en fietsgerelateerde producten, blijkt uit cijfers van wielersportbond NTFU.

Een flink bedrag, erkent Brienen. "Wanneer je vanaf nul begint, moet je inderdaad flink in de buidel tasten." Maar het hoeft volgens hem geen obstakel te vormen voor mensen die willen beginnen met wielrennen. "Je kunt het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt."

Hou jij van wielrennen? Laat in een reactie onder dit bericht achter waarom.