Het is en blijft tropisch warm in Nederland. Hoe gaan festivals, pretparken en dierentuinen om met de hitte? 


 

De maatregelen die dierentuin Artis treft als het kwik stijgt, hebben vooral te maken met de dieren. Dierenverzorger Maartje de Vries legt uit dat de meeste dieren verkoeling kunnen vinden in hun verblijf.

Daarnaast worden oplossingen bedacht om de dieren extra verkoeling te geven. "De vogels krijgen schaafijs, waar sommige vogels in gaan rollen." 

"Olifanten worden op het heetst van de dag met water nat gespoten, ook dompelen ze onder in de modderpoel. Dat vinden ze heerlijk. Het zorgt voor verkoeling en de modder beschermt tegen de zon."

IJsje van ingevroren voedsel

Ook krijgen de dieren 'ijsjes' van ingevroren voedsel. "Roofdieren krijgen soms ingevroren vlees. Dat doen we voor verkoeling, maar ook gewoon omdat het leuk is."

Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo zegt dat de dierentuin soortgelijke maatregelen treft. "Al kunnen de meeste diersoorten prima tegen warm weer", aldus Lukkenaar.

Gratis water

Ron van Hal van We Are Electric - een elektronisch weekendfestival dat van 6 tot en met 8 juli plaatsvindt in Boxtel - legt uit dat er zeker rekening wordt gehouden met de hitte. "Bij alle toiletten zijn waterpunten waar bezoekers gratis kunnen drinken of kunnen afkoelen."

Hij benadrukt dat bezoekers worden beschermd tegen de zon. "Een groot deel van de 120 artiesten treedt op in tenten, die gedeeltelijk open zijn en dus goed zijn te ventileren."

Ook staat er op de festivalcamping een zwembad waar verkoeling kan worden gezocht. "Daarnaast is er een insmeerbar, waar medewerkers van KWF Kankerbestrijding bezoekers gratis insmeren en advies geven."

Extra parasols

Ook de Efteling treft maatregelen tegen de hitte. "Bezoekers kunnen hun flesjes op verschillende plekken vullen met water en extra parasols creëren meer schaduwplekken", verklaart woordvoerder Karin Koppelmans.

Waterattracties zijn meer in trek als het heet is. "Mensen gaan op een hete dag graag naar de zee, maar laten zich zeker niet afschrikken om naar een pretpark te gaan." 

Bezoek jij een festival, atractiepark of dierentuin als het warm is? En tref je extra maatregelen? Laat je reactie achter onder dit bericht.