Het Tropenmuseum heeft donderdag een handleiding gepresenteerd over taalgebruik in musea. Woorden als inboorling, neger en slaaf zouden anders gebruikt moeten gaan worden, aldus het museum.

Volgens Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van het Tropenmuseum, is de handleiding geen boek vol met regels, maar moet het mensen bewust maken van ons koloniale verleden. "We hebben het in ons museum over slavernij. Daarbij hebben we het nu over tot slaaf gemaakte mensen en niet meer over slaven. Dat is een andere keuze."

Bezoekers van het Tropenmuseum reageren verdeeld op de handleiding. Volgens een bezoeker ligt hier inderdaad een belangrijke taak voor het museum. "Ik denk dat het heel belangrijk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen."

Een andere bezoeker ziet het nut van de handleiding niet echt in. "Slavernij is iets slechts, dus het helpt niet echt om de naam te veranderen. We weten wat het was en daarom is het, denk ik, goed om dezelfde term te gebruiken."

Volgens Schoonderwoerd wil het museum met de handleiding zeker niet het koloniale verleden uitwissen. "De geschiedenis poetsen we ook niet weg, in onze collectiedatabase blijven de oude woorden gewoon behouden."