De Haagse buurt Laakkwartier-Oost is volgens de eigen bewoners de slechtste buurt van Nederland. Met een rapportcijfer van 5,2 is er geen wijk in Nederland die door haar inwoners zo beroerd wordt beoordeeld, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit.

Dit artikel is afkomstig uit Haagsche Courant. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

De beste buurt staat volgens bewoners in de stad Leiden. Leedewijk-Noord beoordelen zij met een superscore van 8,7. In de ranglijst van beste gemeenten van Nederland mag Wassenaar zich heel gelukkig prijzen. Er zijn maar drie gemeenten die volgens de eigen bewoners een hoger oordeel verdienen dan de 8,2 die het villadorp zichzelf geeft.

"Nou, we staan er weer lekker op, mensen", verzucht de bewonersorganisatie Radilaak uit Laakkwartier in een eerste reactie op het onderzoek van de Vrije Universiteit in samenwerking met Nextdoor. "Om dit te veranderen, zullen we keihard moeten werken. Aan leuke en mooie dingen."

In het landelijke onderzoek werden bewoners nadrukkelijk gevraagd om hun buurt te beoordelen op leefbaarheid. De inwoners van Laakkwartier-Oost gaven hun wijk een ruime onvoldoende als het gaat om veiligheid, contact met de buren, de kwaliteit van de voorzieningen, gevoelens van eenzaamheid en sociale cohesie.

Matrasjes

En dat is geen grote verrassing. Onlangs kwam de Haagse achterstandswijk ook al uitgebreid in het nieuws, omdat een groot deel van alle te koop aangeboden huizen er in handen komen van particuliere investeerders. Vaak worden de woningen verkamerd en daarna verhuurd aan steeds wisselende arbeidsmigranten uit landen als Polen en Bulgarije, aldus Radilaak.

"De wijk dreigt verder te verloederen door steeds meer malafide verhuurders", erkende de Haagse woonwethouder Martijn Balster, die de problemen onder meer te lijf gaat met een verkamerverbod in de zwakkere Haagse wijken. "De controleurs van de Haagse Pandbrigade komen hier situaties tegen waarbij er zestien matrasjes in één huis liggen."

Volgens onderzoeker Smets van de Vrije Universiteit hangt een hoog rapportcijfer voor een buurt of gemeente vooral samen met het sociale aspect ervan, ofwel: voelen de bewoners zich er thuis? "Dat blijkt veel belangrijker dan fysieke aspecten als de bebouwing en het onderhoud aan de huizen", stelt hij.