Sibbe Jan Noppert (34) is klaar met datingapps. Hij kan zichzelf er niet goed wegzetten en er mist altijd context. Want Sibbe Jan is nou eenmaal die leuke, bijzondere en overweldigende kerel die best intens is, aldus hijzelf. Daarom vlogen er dit weekend vliegtuigjes boven het land met de oproep: 'Date mij!' Want hij wil gewoon een relatie.

Gisteren had hij een stranddate. Vandaag wandelde hij een rondje met een dame. En volgende week doet hij een drankje met potentieel relatiemateriaal. Wie Sibbe Jans zelf bedachte campagne heeft opgemerkt, begrijpt dat hij lekker gaat qua afspraakjes. Noppert trekt álles uit de kast in zijn zoektocht naar 'een superleuke vrouw' in zijn leven.

Kosten geschat op 10.000

Veel mensen denken dat het een grap is. Maar hij heeft echt vliegtuigjes die zijn website promoten boven Nederland laten vliegen. En ja, hij heeft ruim honderd filmpjes van BN'ers die een goed woordje voor hem doen. En ja, er zit aan al die dingen een prijskaartje. "Maar dit is lachen toch?" aldus Noppert tegen deze site. "Dat ik hier in totaal 10.000 euro aan uitgeef? Deze actie is inderdaad overweldigend. Maar dat ben ik zelf ook."

Inmiddels heeft iedereen een mening over Sibbe Jan. Want schrikt hij vrouwen zo juist niet af? En is dit wel het geld waard? Zelf staat hij er nuchter in: "Ik ben gewoon een aardige vent die een bijzondere vrouw waard is. Zo zou trouwens iedereen over zichzelf moeten denken." Tegen de verslaggever: "Jij bent ook een fantastische vent waard!"

Onzekere student

Opgegroeid in het Friese Joure, met drie jongere broers, gaf Noppert niet zoveel om het vrouwelijk schoon. Daarom heeft hij achteraf spijt van zijn twintiger jaren. Hij was als student bedrijfskunde in Amsterdam te druk met geld verdienen en financieel onafhankelijk zijn. "Ik ben altijd al ondernemer geweest", legt hij uit. "Mijn onzekerheid verschool zich achter financiële redenen, dat ik daarom geen tijd had." Lachend: "Terwijl ik zes jaar op een opleiding liep met de mooiste vrouwen."

Pas op zijn 27ste zoende hij voor het eerst. Een gevolg van altijd aan het werk zijn. "Want mijn broers haalde ik gerust om 05.00 uur op uit het café. Maar zelf was ik te druk met analyses en mezelf trainen in bedrijfskunde." Wat niet wil zeggen dat Noppert niet van muziek en dansen houdt. Aan de andere kant is hij nog nooit echt dronken geweest.

Tindergesprekken lopen dood

"Ik ben geen doorsnee kerel. Op datingapps kan ik niet echt laten zien wie ik ben. Er komen geen normale gesprekken op." Noppert stuurt altijd een berichtje terug, maar vaak lopen gesprekken dood doordat hij geen reactie krijgt. "Ben ik te fanatiek? Of kom ik te serieus over? Wat gek is, want dat ben ik niet eens. Maar mijn soms grove grappen komen niet altijd over via een chat."

Het dreef Noppert tot een rigoureuze aanpak. Een website laten bouwen waarin je hem leert kennen voordat je één woord met hem gesproken hebt. Daarvoor waren natuurlijk 'recensies' nodig van familieleden en vrienden. De 'single maar ready to mingle'-ondernemer wist dat zij lieve dingen over hem zouden schrijven. Maar sommige schrijfsels waren zo raak dat hij er een traantje om liet. "Dan schreven ze het zo mooi op. Dat doet mij wat."

Ferri Somogyi

Uit de schrijfsels blijkt wel dat Noppert geliefd is. Maar hoe zit het dan met die 106 filmpjes van BN'ers die Sibbe Jan de hemel in prijzen? Bij het bedrijf Shoutout, van GTST-acteur Ferri Somogyi, vroeg Noppert om een offerte voor zoveel mogelijk lieve filmpjes van BN'ers. "Ferri dacht dat ik hem in de maling nam. Maar de offerte betaalde ik binnen twee minuten. Toen wist 'ie dat het serieus was."

En zo kwam Nopperts liefdescampagne tot stand. Met Somogyi heeft hij zelfs zo goed contact gehad dat ze binnenkort wat gaan drinken. Sibbe Jans telefoon loopt logischerwijs over van appjes en enthousiaste reacties. "Klanten spreken mij zelfs erop aan! Ze vinden het typisch dat ik dit doe. Maar ik krijg ook mailtjes van getrouwde (homo)stellen die mij het allerbeste wensen."

'Help mij met verhuizen'

Of de ware er al tussenzit weet hij nog niet. Sibbe Jan gaat nu 'gewoon lekker op onderzoek uit'. Elke dame die bij hem een goed gevoel heeft mag mailen naar het bijpassende mailadres ikwil@sibbejan.nl. "Maar ze hoeven niet aan mij te tippen hoor, qua uitbundigheid", waarschuwt Noppert.

"Ik ben net zo blij met tien a4'tjes als met vier regels tekst. Als zij maar zichzelf is." Eén van de leukste mailtjes die hij tot nu toe kreeg was van een meisje dat schreef: 'Bel me als je zin hebt in een goed gesprek'. Sibbe Jan: "Lekker assertief vind ik dat." Het raarste mailtje was van een vrouw die vroeg of hij haar kon helpen met verhuizen.

Wat anderen er van denken maakt de 34-jarige romanticus niet uit. "Ik houd van mezelf, en ik hoop dat ik ook van een vrouw mag gaan houden." Van zijn twee exen (een relatie van 4,5 jaar en eentje van 2 maanden) heeft hij niks gehoord. "Maar ook die vrouwen koester ik en ze weten dat ze me altijd mogen bellen."

Voor Noppert gaat het erom dat hij zich waardevol voelt. "Je wil dat iemand jou ziet staan. Daarom doe ik dit. Trouwens, niet alleen ik, maar iedereen is zo'n reclamevliegtuigje waard." Weer tegen de verslaggever: "Ik vind het ook iets voor jou!"