In een pakhuis in Cebu zijn dertigduizend hygiënekits klaargemaakt voor de slachtoffers op de Filipijnen. Ook staan er tienduizend jerrycans en vijfduizend tentzeilen van Cordaid en Unicef klaar om uitgedeeld te worden. 

Het zijn hulpgoederen die mede met geld dat via de Giro 555-actie binnenkwam, zijn betaald en door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) worden verdeeld.

Dat meldt een woordvoerster van de SHO die samen met actievoorzitter Henri van Eeghen deze week de Filipijnen bezoekt.

In het dorpje Antipolo op het Filipijnse eiland Leyte kregen 240 families woensdag plaatselijke tijd noodhulpgoederen van de SHO. De goederen bestaan uit rijst, sardines, zout, suiker, keukenolie en keukengerei.

Geordend

"De distributie loopt geordend. De mensen zijn dankbaar, maar maken zich grote zorgen over de toekomst omdat ze geen inkomen meer kunnen verwerven. Alles is verwoest; rijstplantages en irrigatiesystemen zijn beschadigd en kokosbomen kapot of omgevallen", aldus Van Eeghen.

In Albuera zijn meer dan tienduizend huizen totaal verwoest. Veel mensen hebben met de gevallen materialen weer nieuwe tijdelijke constructies gemaakt, constateerde de SHO-delegatie woensdag. "In het dorp waren 25 families die nog steeds in de openlucht sliepen. Zij hebben planken, spijkers en dakbedekking gekregen en zijn nu volop aan het bouwen.’’

Bekijk een kaart van het rampgebied:

Alle berichten over de tyfoon | Overzicht: Filipijnen vaak getroffen door zware stormen