Nederlandse speurhonden hebben dinsdag op de Filipijnen bij het zoeken naar vermisten twintig doden gevonden. 

Daarnaast werden nog eens twintig plekken gemarkeerd waar waarschijnlijk doden onder de rommel en het puin liggen.

Dat zei coördinator Esther van Neerbos van de stichting Signi Zoekhonden. Die zoekt sinds maandagmiddag in de stad Tacloban met vier honden en drie begeleiders naar slachtoffers van de cycloon die het land heeft getroffen.

Bergingsteams bestaande uit Filipino's en Zuid-Koreanen hebben dinsdag twaalf van de gevonden doden geborgen. Volgens Van Neerbos is er een gebrek aan bergingsmateriaal als graafmachines en bulldozers, waardoor het bergen van de lichamen minder vlot verloopt.

Tsunami

Ook maandag waren door de Nederlanders al twee doden gevonden en tientallen locaties gemarkeerd. Dat laatste gebeurt door lange stokken met rood-witte linten in het puin te steken.

De speurders hadden dinsdag bij hun werk wel last van de regen, die de blubber en troep verergerde. Het team gaat tot en met zaterdag door met het zoeken. In de regio Tacloban zijn mogelijk nog ongeveer vierduizend vermisten.

De Nederlandse honden werden al eerder ingezet bij rampen in het buitenland, zoals in Japan dat in 2011 werd getroffen door een tsunami en in 2010 in Haïti, waar een zware aardbeving was.

Alle berichten over de tyfoon