Jongeren beklimmen ’s nachts de zestig meter hoge stei­gers die tegen de Lambertuskerk in Hengelo staan. Ze doen dat in kleinere groepjes om op grote hoogte zichzelf te fotograferen. Onlangs zijn vier jongeren na hun gevaarlijke capriolen opge­pakt.

De kerk staat in de steigers om­dat de gevels van de basiliek op­nieuw worden gevoegd. De stei­gers zijn afgezet met hekken van twee meter hoog. Maar dat helpt onvoldoende.

Een van de nachtelijke beklim­mers vertelt aan Tubantia dat het zeer eenvou­dig is om over dat hek te komen. Er zijn voldoende donkere plek­ken om dat onopvallend te doen. Het ging hem puur om de sensa­tie.

"Ik liep al eens eerder met de gedachte”, vertelt hij. "Nu kwam het ervan. Dat is natuurlijk hartstikke fout. Ik doe het niet nog een keer.” De Hengeloër weet dat meer jongens dit doen. Ze gaan meestal in groepjes van twee of drie naar boven.

Risicovolle onderneming

De gevelrenovatie wordt uitge­voerd door voegersbedrijf Jans Wildvank. Commercieel-tech­nisch directeur Gerrit Danneberg is op de hoogte van de waaghalze­rij. „Een paar weken geleden zijn er ook vier jongens door de politie van de steigers gehaald.” Hij spreekt van een risicovolle onder­neming.

Aangeschoten

"De steiger is veilig, er zijn stevige relingen en hij is ook helemaal ingepakt met netten. In principe kun je dus niet buiten de steiger komen en naar beneden storten. Maar die jongens doen dat beklimmen natuurlijk na een avondje stappen. Als je aangescho­ten bent is een ongeluk misschien op het trappenhuis toch snel ge­beurd. Dat is niet prettig.”