De jongeren in Rijssen en Holten drinken veel te veel alcohol. De aangescherpte Drank- en Horecawet heeft nauwelijks effect op hun drankgebruik.

Iedereen in leeftijd van 16 en 17 jaar die daarover is ondervraagd, dronk al wel eens alcohol, ook al wordt geadviseerd pas vanaf je 18e een biertje of een wijntje te drinken. Van de genoemde leeftijdsgroep heeft meer dan de helft in zijn of haar leven al dertig dagen of langer alcohol gedronken.

Dit blijkt uit het onderzoek van de gemeente Rijssen-Holten. In totaal deden 590 jongeren mee aan dit onderzoek waarvoor 3.224 jongeren van 12 tot en met 17 jaar zijn benaderd.

Wat ook opvalt is dat ongeveer een derde van de jongeren afspraken maakt met de ouders over het drinken van alcohol. Zo'n 90 procent mag geen drugs gebruiken van de ouders.

Drugs

De jongeren zijn negatiever over het gebruik van drugs dan over het gebruik van alcohol. Meisjes zijn negatiever in hun houding ten opzichte van drugs dan jongens.

Bijna 95 procent van de jongeren geeft aan geen drugs te gebruiken. Het resterende percentage van 5 procent nam soft- en soms zelfs harddrugs. De groep 12 tot en met 15 jaar oordeelt negatief over het gebruik van harddrugs.