De Universiteit Twente wil een prominente rol gaan spelen bij de bevordering van de geneeskunde. Medio 2017 opent de UT een centrum waar artsen uit heel Europa kunnen oefenen met de nieuwste, zeer geavanceerde medische apparatuur.

Dit Europees Technologisch Medisch Centrum (ETMC) krijgt een plek in de voormalige kunstacademie AKI.

Volgens Heleen Miedema, directeur van de opleiding Technische Geneeskunde, zitten ziekenhuizen in binnen- en buitenland te springen om zo’n faciliteit.

De Technische Geneeskunde heeft nu al een kleine oefenafdeling, waar bijvoorbeeld Nederlandse vaatchirurgen de modernste operatietechnieken oefenen in een nagebootste operatiekamer. De oprichting van het ETMC is de bekroning van dit werk.

"Wij gaan een simulatiecentrum bouwen waar je artsen kunt trainen op de mogelijkheden met die nieuwe apparatuur. Niet zomaar een centrum, maar het beste centrum in Europa", zegt Miedema. Het aantal disciplines dat komt oefenen zal volgens haar alleen maar toenemen.

Miedema zegt dat leveranciers de artsen onvoldoende gelegenheid geven om met nieuwe apparatuur te oefenen. Daarom worden de mogelijkheden ervan onvoldoende benut. In het ETMC kan dat straks wel. Gesimuleerd, met de nieuwste hightech.

Financiering

De financiering voor het bouwen van het simulatiecentrum is volgens Miedema rond. Een bedrag wil ze niet noemen.

"We kunnen dit grotendeels uit eigen zak betalen. Niet alleen dat, we houden ook nog geld over voor innovatie. Dit centrum, met die mooie glazen pui van de oude AKI, gaat er gewoon komen. Een glazen kathedraal voor medische techniek. De enige in Europa. Dat krijgen we gewoon, hier in Enschede. Zo vreselijk mooi."