De Hengelose VVD wil dat Hasna A. het Nederlanderschap wordt ontnomen. De liberalen vinden dat burgemeester Sander Schelberg daarop moeten aandringen bij minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De Hengelose Hasna A. vertrok eerder dit jaar samen met haar gehandicapte zoontje naar Syrië om zich daar bij de extremistische islambeweging IS aan te sluiten.

VVD-raadslid Onno Fiechter: "Wij vinden dat er voor jihadstrijders geen plaats is in Hengelo, ook niet voor Hasna A. en haar zoon. We hebben in verschillende media kunnen zien dat Hasna A. zich heeft aangesloten bij terreurbeweging IS.

"Ze heeft zich laten fotograferen met dolken en pistolen. Haar zoon wordt op dit moment opgeleid tot jihadstrijder. Ze is daar niet op vakantie", aldus Fiechter.

Nederlanderschap ontnemen

De VVD-fractie wil daarom in de raadsvergadering van woensdag een motie indienen waarin burgemeester Schelberg wordt opgeroepen om er bij de minister op aan te dringen haar het Nederlanderschap te ontnemen.

Fiechter: "Voornamelijk voor onze eigen veiligheid is het onacceptabel om terroristen terug te willen halen naar Hengelo. Ik wil niet weten wat er in onze stad kan gebeuren als hier een opgeleide terrorist komt wonen. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen."