De gemeente Enschede roept inwoners van de stad op alert te zijn op eikenprocessierupsen. Deze behaarde rupsen kunnen na aanraking bij zowel mensen als dieren gezondheidsklachten veroorzaken.

De eikenprocessierups verliest bij het vervellen brandharen, die kunnen leiden tot jeuk en -soms- ernstige klachten aan de ogen en luchtwegen. "Deze brandharen kunnen tot maar liefst vijftien jaar actief blijven", laat Jacques van den Hof, woordvoerder van de gemeente Enschede, weten.

De rupsen zijn inmiddels op diverse locaties in Enschede waargenomen. De gemeente brengt het probleem momenteel in kaart, en start vervolgens met de reguliere bestrijding van zowel de rupsen als de nesten. 

Hoog risico

Dat zal overigens alleen gebeuren op locaties met een hoog risico, bijvoorbeeld schoolpleinen en druk bezochte wegen of voet- en fietspaden. Op alle andere locaties wordt niet bestreden.

Overigens is Enschede wel al begonnen met het preventief bestrijden van eikenprocessierupsen. Dat gebeurt met zogeheten insectparasitaire nematoden, ook wel aaltjes geheten, legt Van den Hof uit. "Die beestjes infecteren de jonge eikenprocessierups om te voorkomen dat ze brandharen krijgen." 

Waarschuwingen

De gemeente waarschuwt bewoners op sommige risicoplekken via waarschuwingslinten of -borden. Vooral in gebieden met veel eikenbomen, zoals bossen en parken, moeten bezoekers alert zijn. 

Ook worden inwoners van Enschede opgeroepen om contact met de gemeente op te nemen als er eikenprocessierupsen of nesten worden aangetroffen.