Autodealer Louis S. (60) uit Deurningen moet definitief vijftien maanden de cel in, nu de Hoge Raad het cassatieverzoek heeft afgewezen.

Met het afwijzen van het door advocaat Robert Speijdel ingediende cassatieverzoek is de laatste etappe ingeleid van de langstlopende rechtszaak in het arrondissement Overijssel. Tussen de eerste zitting, in juli 2004, en het vonnis van de Hoge Raad liggen bijna elf jaren. 

Zijn raadsman Robert Speijdel stapt nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Behandeling van zijn klacht door het hoogste Europese rechtsorgaan in Luxemburg kan volgens Speijdel nog "een jaartje of twee" gaan duren.

Gewoonteheling

Justitie kan de S. opgelegde gevangenisstraf van vijftien maanden ondertussen wel ten uitvoer brengen, maar volgens Speijdel is de kans klein dat dit gebeurt.

S. werd door zowel de rechtbank als het gerechtshof schuldig bevonden aan gewoonteheling, het leiding geven aan valsheid in geschrifte, valse belastingaangifte en faillissementsfraude.

De raadsheren van het gerechtshof stelden in het arrest van 4 juli 2013 dat S. voor honderdduizenden euro’s cash geld heeft aangenomen bij de verkoop van auto’s. De dealer van exclusieve bolides zou daarbij hebben geweten dat het om drugsgeld ging.

Vertragingstactieken

De zaak S. begon op 1 maart 2002 met een inval van het 'Bliksemteam' van de FIOD in de showroom en het landhuis van Louis S. in Deurningen.

Bij de behandeling van de zaak voor het hof, in oktober 2012, verweet voorzitter De Groot raadsman Speijdel van S. in bedekte termen dat de advocaat vertragingstactieken had gehanteerd. Speijdel vroeg inderdaad enkele keren om aanhouding, deed nog een mislukt wrakingsverzoek, maar het Openbaar Ministerie liet ook wat steken vallen.