Inwoners en Statenleden van Overijssel maken zich zorgen over de injectie van miljoenen liters afvalwater door de NAM in de bodem van Twente. Inwoners van Rossum menen dat de injectie voor scheuren in hun huizen zorgt.

Dat bleek woensdag tijdens een informatiebijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle.

In lege gasvelden in het oosten van Overijssel wordt sinds 2011 water gepompt dat vrijkomt bij oliewinning in Drenthe. Het water is vervuild met olie en chemicaliën. Het project ligt tijdelijk grotendeels stil sinds in april in Hardenberg een lek is ontdekt. ''De NAM zegt dat alles beheersbaar is. Maar het was nota bene een bewoner die hen wees op het lek'', zei Statenlid Robert Jansen (GroenLinks).

Oskar Greven, die sinds 1988 in het Twentse Rossum woont, ziet de laatste jaren scheuren in zijn woning ontstaan. ''Ook in de aanbouw waar een recente fundering onder ligt.'' Hoeveel inwoners er last van hebben, weet hij niet, maar het aantal is groeiende. Hij woont op 60 meter van een van de injectieputten. ''Het vertrouwen is weg. We willen dat ze stoppen met pompen tot we gerustgesteld zijn.''

In Drenthe wordt olie naar boven gehaald met stoom en water. De oliewinning daar is lucratief. In 2011 is uit kostenoverwegingen gekozen voor het opslaan van het afvalwater in de lege gasvelden van Twente. Dat injectiewater is ongevaarlijk, aldus de exploitant. De kans op lekkage was als ''zeer gering'' ingeschat, bevestigde een woordvoerder van de NAM.