Twente is te zeer in zichzelf gekeerd, communiceert niet en is te bescheiden. Daardoor komen kansrijke technologiebedrijven die in de regio opstaan soms niet van de grond, of groeien ze te langzaam. 

Die kritiek kwam dinsdagmiddag van Neelie Kroes en de Amerikaanse investeerder Ray Quintana. Door gebrek aan geld komen kansrijke jonge bedrijven in Twente soms niet van de grond.

De regio moet de schuld daarvan ook bij zichzelf zoeken, zeiden Neelie Kroes en Ray Quintana onafhankelijk van elkaar. Kroes, voorzitter van Startup Delta, zei het nog vriendelijk; “Jullie zijn veel te bescheiden", sprak ze.  

De Amerikaan Quintana, directeur in investeringsfonds Cottonwood, was directer. “Jullie hier in Twente moeten uit je comfortzone stappen en durven te vertellen dat je goed bent. Jullie communiceren niet en als het gebeurt zijn jullie te timide", zei Quintana. 

Innovatie start-ups

Kroes was door de Universiteit Twente als spreker gevraagd voor de jaarlijkse Innovatielezing. De voormalige bewindsvrouw en oud- Eurocommissaris is sinds januari voorzitter van Startup Delta Nederland.

Ze moet in de die functie binnen twee jaar de voorwaarden voor startende technologiebedrijven verbeteren. Volgens Kroes ontbreekt bij velen het besef dat startups de banenmotor van de toekomst zijn.

Investeringsfonds

Om studenten die een bedrijf beginnen te helpen bij hun zoektocht naar kapitaal, hebben de UT en Saxion Hogeschool samen een nieuw investeringsfonds met de naam Dutch Student Investment Fund.

Beide instellingen stortten samen een ton in de kas wat uiteindelijk moet aangroeien tot een miljoen euro. Uniek voor Europa daarbij is dat het fonds door studenten zelf wordt gerund.