Het Rijssens Mannenkoor heeft afgelopen weekeinde in totaal 30.000 euro bij elkaar gezongen voor het Kanker Research Fonds van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

De aanleiding voor de actie van het koor is een persoonlijke: bij vrouw van dirigent Freddy Veldkamp werd borst- en darmkanker geconstateerd.

Mede dankzij de behandeling in het UMC in Groningen is ze vrijwel genezen verklaard. "Ik wilde iets terug doen voor het UMC", aldus Veldkamp.

Martinikerk

Het koor gaf daarom zaterdag twee benefietconcerten in Groningen. Eén in het ziekenhuis voor patiënten en personeel van het UMC en een concert in de Martinikerk.

Ook Iris Kroes, winnares van The Voice of Holland in 2012, zong en speelde belangeloos mee op haar harp. De concerten brachten 10.000 euro op. Een bedrag dat verdubbeld werd door een onbekende Rijssense ondernemer.

Gift

Maandagavond kwam daar nog eens 10.000 euro bovenop. Een gift van Echter is de 10.000 euro gedoneerd namens de Voortman Steel Group uit Rijssen, waar het koor een concert gaf voor zo'n honderd zakenrelaties van Voortman Steel Machinery uit de hele wereld.

"Ongelooflijk. Dat betekent dat we nu al 30.000 euro bij elkaar hebben gezongen. Dit kan echt alleen maar in Rijssen”, aldus voorzitter Gertjan Klein Legtenberg.