Het grootste op de grond staande letterlogo van Nederland is donderdag geplaatst voor de ingang van de Universiteit van Twente (UT) aan de Hengelosestraat in Enschede.

In het ruim 32 meter lange en 2,5 meter hoge letterlogo is 'University of Twente' te lezen. Daarmee heeft de UT eindelijk weer een zichtbare entree. 

Bovendien heeft Enschede er naar eigen zeggen een mooie 'selfieplek' bij waar mensen zich kunnen laten vereeuwigen voor het logo. In de letter O, voor de letters Twente, of - zoals SP-leider Emile Roemer woensdagmiddag deed - bij de letters ER.

Een tijdlang stonden er tijdelijke letters, maar donderdag werden de permanente stalen letters, van 200 kilogram stuk, geplaatst in een bedje van zand en beton waar straks nog kunstgras overheen komt. De letters hebben (nog) geen verlichting.

Hufterproof

De achttien letters en de punt kostten een flink kapitaal (bijna 40.000 euro), maar maken volgens woordvoerder Atilla Kerpisci is de UT wel weer zichtbaar voor de buitenwereld. 

"Ik denk dat veel studenten en bezoekers daar straks een selfie gaan maken." De letters zijn ook oerdegelijk en vandalismebestendig. Ze zijn voorzien van een coating tegen roest, graffiti en de aangroei van algen en mossen.

De letters zijn ook hufterproof. "Je kunt er gerust een bierflesje tegenaan gooien en als je er tegenaan schopt, berokken je meer schade aan je voeten", zegt Rob Nijkrake van Reklatekst.