Tegen een 41-jarige man uit Enschede is woensdag zes jaar cel geëist voor overvallen op een postagentschap in Oldenzaal en een woonhuis in Hengelo.

De man zou in november 2009 samen met twee anderen de kiosk in Beukersmolen aan de Spoorstraat in Oldenzaal hebben overvallen.

Volgens de officier van justitie bedreigden zij de eigenaar met een pistool en dwongen hem de kluis te openen. Ze namen staatsloten en geld weg en bonden het slachtoffer vast met tape. De overval had dramatische gevolgen voor het slachtoffer.

"De overval vond plaats rond sluitingstijd toen de rolluiken al dicht waren en de deur nog open. De eigenaar van de kiosk heeft het nog drie maanden na de overval volgehouden, maar daarna heeft hij het bedrijf moeten staken vanwege psychische klachten na de overval", zo stelde de officier van justitie.

Pistool

De Enschedeër wordt ook verdacht van een overval op een woning in Hengelo, in augustus 2009. Ook daarbij waren twee andere mannen betrokken en werden de bewoners bedreigd met een pistool.

De overvallers braken rond 4.00 uur `s nachts in en probeerden de mannelijke bewoner, die zich hevig verzette, te boeien met tiewraps en ducktape. Dat lukte niet. De echtgenote van de man zag bovendien kans de politie te waarschuwen, waarna de overvallers er vandoor gingen.

DNA

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de 41-jarige verdachte beide overvallen medegepleegd heeft. Zijn DNA-profiel komt overeen met de sporen die gevonden zijn bij beide overvallen.

"In de kiosk is een stuk nylonkous achtergebleven dat als bivakmuts is gebruikt bij de overval in Oldenzaal. En ook op de kleding die gevonden is in de buurt van de woningoverval in Hengelo is DNA aangetroffen dat overeenkomt met deze verdachte", aldus het OM.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.