In de geruchtmakende zaak van de ‘balkonmoord’ heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep de claim ingetrokken dat er sprake is geweest van doodslag.

De advocaat-generaal gaat nu uit van mishandeling, waarbij het slachtoffer Stefano Eikenaar onbedoeld van het balkon is gevallen.

Bij het gerechtshof in Arnhem eiste het OM drie jaar cel tegen Peter B., veel minder dan eerder. Bij de rechtbank in Almelo is B. conform de eis van het OM tot negen jaar cel veroordeeld.

Het gebeuren speelde zich af op 11 januari 2013 in Enschede. Peter B. kreeg met zijn vriend ruzie op het balkon van de derde verdieping van hun flat. Het kwam tot een worsteling, waarbij Eikenaar over het balkon viel en ter plekke stierf.

Voor het hoger beroep is nieuw onderzoek gedaan. B. heeft verklaard dat het slachtoffer zich wild had losgerukt en dat hij toen over de reling viel. Deskundigen meenden in Almelo dat dit niet kon, omdat het balkon te klein is om op die manier genoeg snelheid te krijgen om over de reling te vallen. Hij moest dus geduwd zijn.

Hoogte

Deskundigen menen nu echter dat het wel degelijk kan. De hoogte van het balkon zou 5 centimeter lager zijn dan de norm, waardoor er helemaal geen grote snelheid nodig is om over de reling te vallen.

Op basis hiervan zegt het OM nu dat er onvoldoende bewijs is dat B. zijn vriend naar beneden heeft gegooid. Maar mishandeling met de dood tot gevolg acht de advocaat-generaal echter wel bewijsbaar.

"De ruzie is met fysiek geweld gepaard gegaan. Tijdens de ruzie moet het zwaartepunt van het lichaam van het slachtoffer boven de reling zijn gekomen, met de dodelijke val tot gevolg", aldus de advocaat-generaal.