Voor het hoofdkantoor van Livio aan de Boulevard in Enschede werden dinsdag met een papierversnipperaar de ‘wurgcontracten’ versnipperd. 

"Livio wil op een goedkope manier van jullie afkomen", zo benadrukte FNV vakbondsonderhandelaar Marian Beldsnijder in een toespraak. "Zo ga je niet met mensen om."

Veel medewerkers zijn al tientallen jaren in vaste dienst bij Livio. Ze werken in de thuiszorg of in een zorginstelling. Livio wil nu dat ze tekenen voor een tijdelijke werkovereenkomst. De medewerkers kunnen zich in twee jaar bijscholen naar een hoger zorgniveau. Maar ze krijgen daarna geen baangarantie en of voorzieningen uit het sociaal plan.

Addertje

"Natuurlijk is het goed dat mensen zich kunnen omscholen, maar het tijdelijke contract is een addertje onder het gras", aldus Beldsnijder. "De risico’s liggen bij de werknemers. Wat als ze de opleiding niet goed afsluiten?" Dan hebben ze helemaal niets. Wat Livio doet is ook heel ongebruikelijk. Bij andere zorgorganisaties behouden medewerkers gewoon hun vaste contract en hun rechten gedurende het opleidingstraject. We weten dat Livio al melding gedaan van het collectief ontslag bij het UWV. Wij hebben het UWV op de hoogte gesteld van deze onacceptabele aanpak."

De actievoerders riepen luidkeels 'Guido kom naar buiten.' Maar bestuursvoorzitter Guido van de Logt liet zich niet zien. Volgens woordvoerder Jeff van den Biggelaar van Livio was de vakbond vooraf gevraagd om met een delegatie binnen te komen praten met bestuurder. Maar dat wilde de vakbond weer niet.

Kortingen

Livio is geschrokken van het protest. "We wisten al in december dat we met grote kortingen geconfronteerd zouden worden. We ontkomen er niet aan om te bezuinigen en mensen te ontslaan", reageert voorzitter Guido Van de Logt. "Wij wilden juist een extra mogelijkheid bieden, namelijk de keuze voor het volgen van een opleiding."

Van de Logt: "Wij hadden de vakbond al in januari op de hoogte gebracht van onze plannen. Pas in april heeft men gereageerd. Aanvankelijk reageerde het personeel best positief. De meesten vonden dit een net plan."

Livio heeft totaal 370 medewerkers (totaal 185 fulltime banen), de kans geboden om een opleiding te volgen. "Maar we hebben straks, over twee jaar maar werk voor 150 mensen, dat zijn 75 fulltime banen. Voor 110 mensen is dus geen werk meer bij Livio", zegt Van de Logt. “De mensen die niet bij ons aan het werk kunnen, hebben wel een mooi diploma op zak en meer kans op een baan bij een andere zorginstelling. De bestuurder van Livio benadrukt dat mensen niet gedwongen worden om te tekenen. Ze kunnen ook kiezen voor een ontslagregeling.”