De Universiteit Twente presenteert woensdag een plan dat kansarmen kansen biedt. Ver weg, maar ook in Nederland.

Door sociale ondernemingen op te zetten verwacht de Universiteit Twente armoede overal ter wereld te kunnen bestrijden. De bedrijfjes moeten verrijzen in Derde Wereldlanden als Ghana, India en Venezuela, maar ook in Enschede. Nog dit jaar moet zo’n project gerealiseerd zijn.

In deze product co-creatie centra (PC3) worden arme mensen begeleid in het opzetten van een eigen bedrijf met een sociaal karakter. Het kan gaan om bedrijfjes die aan recycling doen, voedseldistributie, een gezamenlijk naai-atelier of bedrijven die mensen met een handicap een baan bezorgen.

Het plan voor PC3 wordt woensdag gelanceerd op een symposium op de Universiteit Twente ter gelegenheid van het afscheid van Jaap van Tilburg. Hij heeft al veel startersprojecten in Twente opgezet.

Creatief

Het idee voor het stimuleren van sociale ondernemingen komt van UT-onderzoeker Juan Jauregui Becker, die in Venezuela, waar zijn vader vandaan komt, veel armoede heeft gezien.

"Maar ik zag ook dat veel mensen ontzettend creatief zijn en op allerlei manieren aan armoede en vooral criminaliteit ontsnappen", vertelt Becker. "Zo had iemand een slimme manier bedacht om telefoonminuten onderling te verkopen. Dat heeft de telecom industrie daar op z’n kop gezet."