De 45-jarige Marcel H. uit Geesteren moet volgens officier van justitie als beroepsfraudeur vijf jaar achter de tralies.

Hij was volgens officier van justitie Wim Bollen de spin in het web bij een reeks van fraudezaken rond faillissementen. "Meneer H. is beroepsfraudeur, daarbij hoort een hoge straf", zei Bollen.

Marcel H. maakt deel uit van een groep van acht verdachten, die deze en volgende week in Almelo terechtstaat wegens faillissementsfraude. "H. bood ondernemers die in het bezit waren van een hoofdpijn-BV een pijnstiller aan”, schetste officier van justitie Bollen.

Ondernemers die van hun schulden af wilden, konden bij H., handelaar in lege bv’s, terecht voor een sterfhuisconstructie.

Werkwijze

In totaal werden hem tien feiten ten laste gelegd. H. ging in bijna alle gevallen op dezelfde manier te werk. BV’s werden leeggehaald, de schulden bleven achter en vervolgens werd de bv met schulden op naam gezet van een 'katvanger’, een stroman die wel een centje wilde bijverdienen.

De bv veranderde van naam, werd verhuisd en ging na verloop van tijd ergens ver weg failliet. Aanklager Bollen gaf een voorbeeld van een katvanger die op de stoep van het notariskantoor 1.500 euro in de handen gedrukt kreeg voor de medewerking aan het faillissement van een schildersbedrijf. Zelf hield H. meer dan een halve ton aan dit faillissement over.

Celstraf

Nu zit het hem even tegen. H. hangt naast de tegen hem geëiste vijf jaar ook nog een celstraf van 2,5 jaar wegens oplichting boven het hoofd. Hij is daartegen bij de Hoge Raad in cassatie gegaan.

De fiscus vordert 400.000 euro terug, de curator van het failliete schildersbedrijf 56.000 euro, officier Bollen deponeerde een ontnemingvordering van 885.000 euro en in een civiele procedure is H. recent veroordeeld tot het terugbetalen van 75.000 euro.

Dat laatste bedrag heeft betrekking op zijn betrokkenheid bij het faillissement van sloopbedrijf Nieman in Hengelo. H. werd voor zijn adviezen betaald met onder meer een vrachtwagen, drie aanhangers en een Toyota Landcruiser van Nieman.