Evenementen in de regio hebben te maken met fors aangescherpte regels rond het krijgen van een vergunning. Ze merken dat gemeenten sinds het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen strenger toezien op de veiligheid. 

Dat stelt een aantal organisaties van Pinksterfeesten, die komend weekeinde plaatshebben.

Burgemeester Fred de Graaf inspecteert vrijdag bijvoorbeeld de Pinksterfeesten Penninkskotten, een driedaags feest op een terrein tussen Enschede en Losser. De burgemeester wil, hoewel de vergunning voor het evenement al is verleend, zelf bekijken of de veiligheidsvoorzieningen voor de autorodeo goed zijn geregeld.  

"Een goede zaak”, zegt organisator Eric Pothoven, die vaststelt dat Enschede de vergunningsaanvraag dit keer veel scherper heeft getoetst dan voorgaande jaren.

Beckum

Ook op andere locaties in Twente is de aanscherping merkbaar. De Stichting Zomerfeesten Beckum houdt elk jaar met Pinksteren As ’n Gek in ’n Drek, waarbij met auto’s door de modder wordt gereden.

Woordvoerder Ben ter Avest zegt dat organisatie zelf ook extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen. "Daaraan zijn we 3.000 euro meer kwijt. Je merkt ook dat de gemeente veel strenger is geworden", voegt hij daaraan toe.

"Het was een moeizaam proces, het krijgen van de vergunning. Maar ik begrijp het heel goed", aldus Ter Avest.