Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo zegt dat hij correct heeft gehandeld door het paspoort van de enkele maanden geleden naar Syrië afgereisde jihad-strijdster Hasna Aarab niet in te trekken.

Burgemeester Schelberg zei dat er voor het intrekken van het document een duidelijke aanwijzing nodig is dat iemand zich bij IS wil aansluiten. Die aanwijzing was er volgens hem niet in de kwestie met Aarab. 

Schelberg heeft donderdagmiddag nog contact gehad met de nationaal coördinator terrorismebestrijding. "Die heeft mij bevestigd dat ik juist gehandeld heb. Een en ander is ook met de minister van justitie overlegd", zegt Schelberg. 

Kritiek

Aanleiding voor de commotie over het niet innemen van het paspoort van de Hengelose jihadganger vormt de kritiek van CDA-Kamerlid Peter Oskam op wat hij noemde ‘het negeren van de landelijke richtlijn voor burgemeesters’ door Schelberg. Oskam hekelde de opvatting van Schelberg over het nut van deze maatregel.

De Hengelose burgemeester had in antwoord op vragen uit de gemeenteraad laten weten dat hij het innemen van paspoorten niet zinvol vindt. "Het houdt het uitreizen niet tegen", aldus Schelberg. Volgens de burgemeester werkt het innemen hooguit een beetje vertragend. "Maar dat betekent niet dat ik me niet aan de richtlijn zou houden."

Ook de Overijsselse PVV uitte deze week kritiek op het handelen van Schelberg.