In het Twentse Tubbergen zijn relatief veel legale vuurwapens te vinden. Per 100 inwoners zijn er in de gemeente 5,04 wapens in omloop.

 

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur van de politie heeft ontvangen.

Tubbergen staat daarmee in de top 3 gemeenten van Nederland met de hoogste wapendichtheid. Alleen op de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog zijn relatief meer wapens in omloop.

Heel vreemd is dat niet. In deze gebieden is ook de jachtsport het grootst, dus worden daar ook relatief meer vergunningen verleend.

Nederland

Het aantal legale vuurwapens in Nederland daalde vorig jaar van 209.922 naar 205.347. Dat is de grootste daling in de afgelopen zeven jaar. In 2013 was eveneens een daling zichtbaar, maar die was iets minder fors dan vorig jaar. 

Volgens de politie zijn er een aantal redenen voor de afname. Personen die bijvoorbeeld met jachtsport stoppen, moeten hun wapens inleveren. Ook moeten vergunninghouders die emigreren hun verlof in laten trekken en wapens inleveren.

Vorig jaar had een op de 82 personen een vuurwapen in bezit. In 2007 was dat nog een op de 79,6 personen.

Grote steden

Utrecht heeft met 0,31 vuurwapens per 100 inwoners het laagste relatieve aantal. Rotterdam, Amsterdam en Delft volgen met 0,33 wapens per 100 personen.