De aanpak van dak- en thuislozen lijkt vruchten af te werpen in de Almelose binnenstad. De problematiek moet binnen drie tot vier jaar te beheersen zijn. 

Dat stelt Mirjam ten Voorde, projectleider integrale aanpak voor dak- en thuislozen. "De laatste maanden is het al rustiger op straat", zegt ze. "De politie bevestigt dat."

De gemeente startte het project omdat zowel de dag- als nachtopvang in Almelo van onvoldoende kwaliteit bleek te zijn. 

Daarnaast geven veel inwoners van Almelo aan dat ze last hebben van zwervers. Per 10.000 inwoners klagen er 53, waarmee Almelo de meeste klachten van alle Nederlandse gemeenten binnenkrijgt.

Problemen

Een oorzaak van de problemen lag in de openingstijden van onder meer Tactus Verslavingszorg en de nachtopvang van Humanitas. Deze bleken niet op elkaar aan te sluiten, waardoor er 'vrije uren' ontstonden die daklozen drinkend en drugs gebruikend doorbrachten op straat. 

De openingstijden zijn daarom aangepast en Ten Voorde wil op termijn toe naar constante opvang. "De capaciteit is nu nog te klein en op zondag is er geen opvang", zegt Ten Voorde. Ze laat weten dat er een plan ligt om daginloop te vestigen in een nieuw pand. "Daar mogen dak- en thuislozen elke dag van de week zijn. Het college beslist daar in juli over", aldus Ten Voorde. 

Andere maatregelen

Andere maatregelen die de gemeente nog wil treffen zijn het aanbieden van leer- en woonplaatsen waar daklozen kunnen wennen aan de structuur van wonen in een huis, of het project 'Dagloon' waarbij daklozen tegen een kleine vergoeding klusjes uitvoeren als vorm van dagbesteding. 

Ook wil de gemeente een drank- en drugsgebruikruimte inrichten bij Tactus aan de Wierdensestraat. "Dan gebruiken ze in ieder geval niet op straat en is er begeleiding bij", verklaart de projectleider.