De van mishandeling verdachte ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is maandag niet bij het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman bevestigd.

Plasman wil niet zeggen waarom de arts niet komt. "Ik geef morgen aan het Hof een korte toelichting daarop. Maar ik vind het een goede beslissing", aldus Plasman. "Er is een grondige afweging gemaakt en dit is de uitkomt." 

Plasman erkent dat het lastig kan zijn voor zijn verdediging, maar hij gaat er vanuit dat hij er niet door in problemen komt.

Oud-neuroloog Jansen Steur van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede – die destijds verslaafd was aan medicijnen - is door de rechtbank van Almelo veroordeeld voor mishandeling van patiënten, globaal in de periode 1998-2003.

Toerekeningsvatbaar

Hij behandelde ze voor ongeneeslijke ziektes als alzheimer, MS en Parkinson terwijl ze dat niet hadden. De rechtbank zag in zijn werkwijze moedwil in en rekende hem volledig toerekeningsvatbaar. Ook werd hij schuldig geacht aan een zelfdoding van een patiënt.

De familie van Jansen Steur gaf eerder al te kennen dat zij liever niet hebben dat hij naar het proces ging. Zij claimen dat hij hersenletsel heeft opgelopen in 1990 bij een auto-ongeluk en vrezen dat hij zichzelf bij het hof in problemen brengt, omdat hij de reikwijdte van zijn eigen handelen en uitspraken niet overziet.