Over de oorzaak van de brand die dinsdagavond groothandel Van der Wurp aan de Marssteden in Enschede in de as legde kan nog niets worden gezegd. Over de persoon die ter plekke werd aangetroffen evenmin, laat de brandweer zaterdag weten.

Van het grote bedrijfspand van Van der Wurp, groothandel in onder meer speelgoed en kantoorartikelen, is niets meer over. Het is compleet ingestort en de voorgevel is door de vlammenzee verdwenen.

"Het pand is inderdaad verloren", bevestigt woordvoerder Marcel Kamphuis van de brandweer. Toen zijn collega’s dinsdagavond kort na half tien ter plekke kwamen, had het vuur zich al door het hele pand verspreid.

Zeventig brandweerlieden

Binnen de kortste keren waren er vanuit de hele regio ruim zeventig brandweerlieden opgetrommeld, die enkele uren nodig hadden voor het sein brand meester kon worden gegeven.

Een paar dagen later kan de politie nog niets over de oorzaak zeggen. "De onderzoeken lopen nog", zegt woordvoerster Chantal Westerhoff. Ook over de man die ter plekke werd aangetroffen en na een korte behandeling door de politie werd verhoord worden nog geen mededelingen gedaan.

Forensisch onderzoek

Het forensisch onderzoek werd enkele keren onderbroken omdat het vuur weer oplaaide. "We zijn een keer of vijf terug geweest om na te blussen. Maar dat is niets bijzonders, hoor", aldus Kamphuis. Bij een brand van deze grootte blijft het materiaal nog lang warm, waardoor het blijft smeulen en de kans op oplaaien groot is.

Vanaf de kant van Van der Wurp blijft het stil. Eigenaresse Lucia Gecer, die het bedrijf vorig jaar februari overnam, gaf woensdag aan nog niet te willen reageren.