Enschede kan niets met het bed-bad-broodakkoord over de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen. De gemeente wil opvang blijven bieden aan de vluchtelingen.

Dat zegt wethouder Jurgen van Houdt (Integratie) zaterdag tegen De Twentsche Courant Tubantia.

In Enschede vallen acht mannen en een vrouw onder het regime van bed, bad en brood. Formeel zijn het er vijftien, maar zes worden opgevangen door familie en vrienden.

Volgens het moeizame coalitieakkoord van een paar weken geleden zouden ze tijdelijk en sober moeten worden opgevangen in een van de zes centra die daartoe zijn aangewezen, waarna terugkeer naar het land van herkomst zou moeten volgen.

Namen en verhalen

Van Houdt is de wethouder die zich over de negen ontfermt. Hij kent hun namen en verhalen. Waar vluchtelingen landelijk gezien in de cijfers hun gezicht verliezen, hebben hij en burgemeester Fred de Graaf kennisgemaakt.

"Je kunt een hoop stukken lezen, maar als je met mensen praat, zit er gevoel bij", zegt Van Houdt. Hij vertelt over Issa uit Burundi, die al meer dan tien jaar in Enschede woont.

"Het is bizar, hij spreekt bijna Twents. Die stuur je niet naar Ter Apel met de boodschap: we lossen het in zes weken voor je op."

Barmhartigheidsboete

Volgens Van Houdt, wethouder namens de ChristenUnie, is het "de taak van de overheid om voor de zwakken te zorgen. Je hebt een zorgplicht, maar als je die voor uitgeprocedeerden vervult, krijgt je een barmhartigheidsboete".

Door de mogelijke sanctie houdt de wethouder een slag om de arm. "Als er een korting van een miljoen op je afkomt, wat doe je dan?"

"Het is dankbaar werk. Het is belangrijk om te weten: om wie gaat het en waar lopen ze tegenaan. Je moet je voorstellen dat je hier tien jaar zit en niets mag doen. Dat kan toch niet!"