De Almelose St. Jorisparochie en de Marcellinusparochie gaan op den duur fuseren. Het is een logisch gevolg van pastorale en bestuurlijke samenwerking.

De mededeling werd afgelopen Pasen gedaan in alle kerken. Voor veel parochianen kwam het als een verrassing. Het is echter bittere noodzaak.

De directe aanleiding voor de parochiële reorganisatie binnen rooms-katholiek Twente is het vertrek van de 57-jarige pastoor Harry Scheve bij de Marcellinusparochie. Per 1 juli is hij benoemd bij de parochie H.H. Twaalf Apostelen, die onder meer in Lochem en het Gelderse Hengelo geloofsgemeenschappen heeft.

"In het verlengde van deze benoeming heeft de bisschop laten weten dat deze vacature alleen ingevuld kan worden via een pastorale en bestuurlijke samenwerking. Er zijn te weinig priesters beschikbaar die zowel de pastorale als de bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen dragen", zegt vicaris Alphons Woolderink.

Geloofsgemeenschappen

De Sint Marcellinusparochie omvat de volgende geloofsgemeenschappen: Stephanus in Bornerbroek, H. Antonius Abt in Enter, St. Sebastianus in Hellendoorn, St. Antonius van Padua in Nijverdal, H. Dionysius in Rijssen, St. Willibrord in Vroomshoop en St. Jan de Doper in Wierden.

De St. Jorisparochie in Almelo wordt gevormd door de St. Georgiusbasiliek en de St. Jozefkerk. Met 17.500 gelovigen is de Marcellinusparochie ruim een keer zo groot als de Jorisparochie met achtduizend parochianen.

Met de vergaande pastorale en bestuurlijke samenwerking tussen de beide parochies ligt een volledige fusie voor de hand, bevestigt de vicaris. "Op de lange duur zullen we toegroeien naar één parochie. Maar dat kan nog best een paar jaar duren."