Een paardenbeul heeft, naar nu blijkt, ook in onze regio huisgehouden. De politie heeft drie voorvallen sinds midden vorig jaar bewust niet naar buiten gebracht om het onderzoek niet te belemmeren en in alle stilte onderzoeksmethoden toe te kunnen passen waarvan de dader geen weet moest hebben.

De voorvallen hadden plaats in Kloosterhaar, Hengelo en Daarle.

In Kloosterhaar werd een paard verwond aan de geslachtsdelen en in Daarle werd een viervoeter met een scherp voorwerp in zijn mondhoek verwond. In Hengelo werd een paard in de geslachtsdelen gesneden.

"We wilden het toen niet naar buiten brengen, ook om onrust onder paardenliefhebbers te voorkomen", aldus dierenagent Marieke Vrieling. 

Waarschuwing

"Een extra waarschuwing vonden we niet nodig, want sinds de tientallen voorvallen met paarden in het hele land, weet iedere paardenliefhebber wel wat er speelt en heeft hij of zij maatregelen kunnen nemen", aldus Vrieling.

"En als zoiets in een bepaalde plaats of buurt speelt, weten de mensen het in de directe omgeving gauw genoeg. Door het niet algemeen naar buiten te brengen, wilden we ook voorkomen dat we iemand op een idee brengen", vertelt de dierenagent die gestationeerd is in Nijverdal.

Paardenbeul

Nationaal zijn vorig jaar 83 meldingen van ernstige mishandelingen van paarden binnengekomen. De mishandelingen werden door een landelijk team opgepakt en de dierenpolitie is getraind hoe te handelen bij nieuwe incidenten.

Het begrip 'paardenbeul' werd geïntroduceerd toen vanaf 2003 in Twente dertig paarden en pony’s werden mishandeld door Rudolf K. die de bijnaam Beul van Twente kreeg. Mogelijk zijn meer paardenbeulen, copycats, actief.