Een nieuwe fabriek in Hengelo is in staat om uit afvalhout een olie van hoge kwaliteit te maken. De zogeheten pyrolysefabriek in Hengelo kan op termijn honderden extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio. 

De pyrolysetechniek is eerder bewezen in laboratoria van de Universiteit Twente en bij het Enschedese technologiebedrijf BTG-BTL. Met de komst van de speciaal gebouwde fabriek in Hengelo kan de techniek nu ook op grote schaal ingezet worden. 

Voor de start komt minister Henk Kamp maandag naar de Achterhoek. Over een paar weken volgt de officiële opening van de installatie in Hengelo. Het is de opmaat naar de wereldwijde uitrol van deze technologie.

In deze installatie, naast het terrein van Akzo-Nobel, is inmiddels al een flinke hoeveelheid olie geproduceerd. Hiermee wordt een deel van de nieuwe fabriek van FrieslandCampina in Borculo van energie voorzien. 

Tientallen installaties

Algemeen directeur Gerhard Muggen verwacht dat in de komende vijf tot tien jaren wereldwijd tientallen installaties als die in Hengelo verrijzen. Muggen noemt het voordeel voor Twente "dat we hier de technologie houden en bedrijven uit deze regio de fabrieksonderdelen zullen leveren." 

Zo ontstaat rond deze technologie volgens Muggen een nieuwe industrie in Twente. Op termijn zou deze techniek volgen schattingen driehonderd banen op kunnen leveren.