De vier kinderen van Sherzad Akre werden donderdag door twee buurmannen gered, nadat er brand uitbrak in zijn woning aan de Ootmarsumbrink in Enschede.

"Die buurmannen hadden geen minuut later moeten zijn", vertelt hij vrijdag.

Sherzad is donderdagmiddag samen met zijn echtgenote Salwien in het ziekenhuis als hij een telefoontje krijgt van zijn achterbuurman Arie. "Je huis staat in brand", zegt hij.

Metershoge vlammen

Sherzad gelooft hem niet. "Je maakt een grapje, man", zegt hij. Maar het huis aan de Ootmarsumbrink staat toch echt in de brand, blijkt als Arie vertelt dat zijn dochter hem een foto had gestuurd.

Sherzad voelt dat het ernst is en racet naar huis. Als hij aankomt slaan de vlammen metershoog uit de woning. "Mijn kinderen", denkt hij. "Ik moet mijn kinderen redden." Sherzad en Salwien hadden hun kinderen Sara (11), Lolaf (8), Gunau (5) en Judy (3) even alleen thuis gelaten.

Sherzad wil het huis binnen gaan, maar de politie houdt hem tegen. Het hoeft ook niet meer. "Je kinderen zijn gered door mensen uit de buurt", vertellen de agenten.

Buurmannen

Sherzad haalt opgelucht adem. De kinderen zijn er net op tijd uitgehaald door twee buurmannen. "Ze hadden geen minuut later moeten zijn", vertelt Sherzad. Vlak daarna sloegen de vlammen uit het pand.

De kinderen mogen donderdagavond weer naar huis. "Maar naar welk huis?", vraagt Sherzad zich af. Hij heeft familie gebeld of ze daar de komende dagen terecht kunnen.