Kirsten ten Thije dankt haar leven waarschijnlijk aan een puur toevallige MRI-scan. 
 

Toen ze bij haar nieuwe werkgever, een medische instelling, in dienst trad, kreeg zij november 2014 zoals al het personeel een gratis preventief medisch onderzoek aangeboden. 

Bij de nu 34-jarige vrouw uit Borne werd aan het einde van de dag een tumor in haar hersenen ontdekt. De wereld van de jonge moeder van twee kinderen, getrouwd met de voormalig profvoetballer Job ten Thije, stortte in.

Een hersentumor is moeilijk te behandelen door het kwetsbare gebied waarin de tumor ligt. Door de vroegtijdige diagnose en de goede fysieke gesteldheid van Kirsten durfde een arts het toch aan om haar wakker te opereren.

Sindsdien is het echtpaar actief voor de stichting Stophersentumoren.nl.

Dit jaar houdt de stichting tal van activiteiten om geld in te zamelen. "Dat helpt enorm. maar we hopen vooral dat Maxima ook voor ons een keer in de gracht duikt", zegt ze, met een verwijzing naar de actie van de koningin voor de spierziekte ALS. 

'Levend voorbeeld'

"Ik sta enorm achter preventief scannen in de gezondheidszorg", zegt Ten Thije donderdag tegen TC Tubantia. "Ik ben er het levende voorbeeld van hoe waardevol dat kan zijn. Als ik niet toevallig een scan had gehad had mijn situatie er veel slechter uit gezien. Er zijn zo veel dingen die we ontdekken op de scans en waar je veel aan kunt doen als je er tijdig bij bent. Al zeg ik er meteen bij dat ik op mijn 33e er niet voor had gekozen om een scan te doen."